Investicije / PROJEKTI

Grad Cazin ulaže 160.000 švicarskih franaka u Poslovnu zonu Ratkovac

13.04.2018. 08:23 / Izvor: Akta.ba

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) 2016.godine započeo je realizaciju Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) kojeg finanasira Vlada Švicarske, a Grad Cazin jedna je od 18 odabranih lokalnih zajednica u kojima se provodi.

Nakon godinu dana od početka realizacije, napredak koji je ostvario Grad Cazin omogućava pristup korištenju maksimalnog granta sredstava u okviru MEG projekta u iznosu od 160.000 švicarskih franaka. Ukupan iznos namijenjen je za razvoj Poslovne zone Ratkovac. Tim povodom, jučer je u Cazinu boravila delegacija švicarske ambasade skupa s predstavnicima UNDP-a.

"Mi se trenutno nalazimo u drugoj godini realizacije MEG projekta u kojoj ćemo imati i konkretne investicije zajedno sa gradskom upravom i gradonačelnikom. Konkretno, ove će se godine realizirati, zajedničkim udruživanjem sredstava Vlade Švicarske i Grada Cazina, infrastrukturni projekat u Poslovnoj zoni Ratkovac, gdje ćemo izgradnjom pristupne saobraćajnice, vodovodne i hidrantske mreže omogućiti investitorima da dođu u Poslovnu zonu, otvore nova radna mjesta. Nadam se zaista da ćemo već iduće kalendarske godine vidjeti konkretne rezultate u Poslovnoj zoni i nadamo se da će tu biti investitori koji su već iskazali veliki interes da prošire svoju proizvodnju ili je pokrenu u Gradu Cazinu, koji u odnosu na druge lokalne zajednice, ima niz komparativnih prednosti koje nudi kako bi ti investitori otvorili ovdje svoje pogone", kazala je Dimka Stantchev Skeie, viša savjetnica za socijalnu uključenost i upravu u Švicarskoj ambasadi u BiH.

MEG projekat je sadržajan i obuhvata čitav niz različitih oblasti, a za Grad Cazin je najvažniji segment podrška ekonomskom i privrednom razvoju.

"Imamo već iza sebe određena iskustva. Neke konkretne poteze, odluke i rješenja smo implementirali i mislimo da tu postoji veliki potencijal. Imali smo priliku da kandidujemo prioritetne projekte i mi smo ih nekoliko i kandidirali, a prvi je naravno, industrijska zona i zajedno s našim partnerima ćemo uložiti u infrastrukturu industrijske zone. Mislim da je to najznačajnija stvar na kojoj trenutno radimo. Vidimo ovdje našu šansu i mi ćemo je iskoristiti. U ovom trenutku kroz MEG projekat partneri će izdvojiti 280.000 KM. Grad će izdvojiti oko 400.000 KM za ovu prvu fazu, a zatim će iz projekta biti izdvojeno i 50.000 KM za start up firme, za što smo i mi u ovoj godini planirali isto toliko. To su oni konkretni projekti u tom investicionom smislu“, ističe gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

Predstavnici Švicarske ambasade i MEG projekta su obišli i Poslovnu zonu Ratkovac u kojoj se već izvode radovi na izgradnji prilaznog mosta s kojim će biti nastavljeni i ostali infrastrukturni projekti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije