"Pavgord" u rekordnom roku otkupio potraživanja radnika "Šećerane"

13.08.2020. 13:39 / Izvor: Akta.ba
'Pavgord' u rekordnom roku otkupio potraživanja radnika 'Šećerane'

Firma "Pavgord" iz Foče, ove godine, otkupila je sva potraživanja radnika "Šećerane".

Firma "Pavgord" iz Foče otkupila je sva potraživanja radnika "Šećerane", te tako postala većinski povjerilac ovog bijeljinskog preduzeća u stečaju.

Ovo je potvrdio nekadašnji predstavnik radnika u Odboru povjerilaca fabrike šećera AD Bijeljina Ilija Grkinić koji je dodao da je firma u roku od tri dana isplatila dogovoreni iznos.

U maju ove godine, Grkinić je apelovao na radnike da ne prodaju svoja potraživanja i da sačekaju kupca koji bi mogao da im isplati 46 posto od ukupne cijene iznosa.

"Radnici su prodali svoja potraživanja, tako da se prije mjesec dana pojavila se kompanija Pavgord sa konkretnim ponudama, što su radnici prihvatili u većem broju tako da se manjima priklonila većini", rekao je on za NTV Arena.

Kako je naveo, 84 radnika su tražila potraživanja, te su dobili nešto manji procenat.

Napomenuo je kako je bilo raznih ponuda, te da je sve to vjerovatno utjecalo da se prihvati prva ozbiljna ponuda.

Sada može doći do reaorganizacije i ponovnog upostavljanja proizvodnog procesa.

Napomenimo i da je stečaj ove fabrike trajao više od četiri godine, a "Pavgord" je prošle godine imao sličnu ponudu u vrijednosti od pet miliona KM, koja je odbijena.

Poreska uprava RS-a prodaje potraživanja ove fabrike koja je u stečaju od 1,3 miliona KM i početna cijena je 70 posto od ukupne vrijednosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije