Posljednji pokušaj: Nova licitacija bijeljinske "Šećerane" 2. novembra

26.09.2020. 09:41 / Izvor: Glas Srpske
Posljednji pokušaj: Nova licitacija bijeljinske 'Šećerane' 2. novembra

Novi Odbor povjerilaca bijeljinske Fabrike šećera u stečaju odlučio je u petak da ponovo oglasi prodaju imovine ovog nekadašnjeg strateškog preduzeća.

Novi Odbor povjerilaca bijeljinske Fabrike šećera u stečaju odlučio je u petak da ponovo oglasi prodaju imovine ovog nekadašnjeg strateškog preduzeća, a licitacija će, kako je najavljeno, biti održana 2. novembra.

Prema riječima stečajnog upravnika “Šećerane” Nebojše Matića, poslije 14 neuspješnih prodaja imovine stečajnog dužnika, novi odbor je odlučio da ponovo “testira” tržište.

"Ako 2. novembra bude izabran novi vlasnik, prekida se stečajni postupak nad Fabrikom šećera i ona će moći da počne sa radom. Novi vlasnik će onda odlučiti šta i kako dalje", objasnio je Matić za “Glas Srpske”.

Prema procjenama iz 2016. godine, imovina bijeljinske “Šećerane” je procijenjena na 23 miliona maraka. Matić, međutim, navodi kako ovog puta nije određena početna cijena imovine stečajnog dužnika.

Kada su u pitanju uslovi, odnosno ko će sve moći da učestvuje na ovoj licitaciji, Matić navodi da to mogu uraditi sva fizička i pravna lica koja ispunjavaju uslove, a što, između ostalog, znači da će morati da dostave i potvrdu da ne duguju porez državi.

Pored toga, sva zainteresovana pravna i fizička lica će morati da plate 10.000 maraka za otkup dokumentacije, ali i polože depozit u iznosu od 50.000 maraka.

Inače, Skupština povjerilaca bijeljinske Fabrike šećera nedavno je prenijela sva prava odlučivanja na novoformirani Odbor povjerilaca, koji čine predstavnici firme “Pavgord”, preduzeća “Elektro-Bijeljina” i radnika.

“Pavgord” je tokom ove godine za deset miliona otkupio dugovanja “Šećerane”, odnosno oko 63 odsto od ukupnih potraživanja povjerilaca. Ova fočanska firma je i ranije pokazivala interesovanje da kupi bijeljinsko preduzeće i za njega je nudila pet miliona maraka, ali je ta ponuda prošle godine odbijena. I Banjalučanin Goran Vajkić svojevremeno je mjerkao “Šećeranu” i za nju nudio 6,9 miliona maraka, a za nju su bile zainteresovane i inostrane kompanije “Soltist” i “Sarijel”. Poslije njih u trku za nekadašnjeg giganta ušla je i kompanija “Niva” iz Žablja u Srbiji, koja se bavi proizvodnjom medicinskih sredstava. Imali su namjeru da, nakon što kupe fabriku, u njoj prošire svoju proizvodnju i zaposle 100 radnika, ali je i ta ponuda propala.

Za “Šećeranu” je bio zainteresovan i potencijalni kupac iz Kine Dragan Guru Đuragin, ali ni sa njim nije sklopljen posao.

Posljednja na listi zainteresovanih za propalo bijeljinsko preduzeće bila je firma “Unimont” iz Loznice, koja se bavi stanogradnjom, a s obzirom na to da nije uplatila depozit u predviđenom roku, prodaja je propala. Fabrika šećera zjapi prazna već 12 godina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije