Od 1. marta počinju pripreme za proizvodnju u Žitoprometu

19.01.2021. 15:47 / Izvor: SRNA
Od 1. marta počinju pripreme za proizvodnju u Žitoprometu

Bijeljinski "Žitopromet" od 1. marta počeće pripreme za proizvodnju, nakon što je nepokretnu imovinu ovog nekadašnjeg mlinsko-prerađivačkog giganta za 3,1 milion KM kupila fočanska kompanija "Pavgord",

Bijeljinski "Žitopromet" od 1. marta počeće pripreme za proizvodnju, nakon što je nepokretnu imovinu ovog nekadašnjeg mlinsko-prerađivačkog giganta za 3,1 milion KM kupila fočanska kompanija "Pavgord", izjavio je Srni pravni zastupnik "Pavgorda" Miloš Stevanović.

Stevanović je rekao da se "Žitopromet" vraća u poslovne aktivnosti i počinje da radi kao što je radio i u najbolja vremena, a u planu je i zapošljavanje.

"Kreće se 1. marta u remont kompletnog postrojenja, priprema proizvodnje i počinje otkup pšenice, kukuruza. "Pavgord", kao kompletan investitor, vodiće cijelu priču, želi da nastavi sav taj posao. Njegov plan je da se sve vrati u normalnu proizvodnju kao što je bilo u najbolja "Žitoprometova" vremena", naveo je Stevanović.

Prema njegovim riječima, imovina je kupljena na tenderu organizovanom prošle sedmice sa rokom do prošlog petka, gdje se "Pavgord" jedini prijavio i prošao, te kupio kompletnu nepokretnu imovinu.

Problemi u nekadašnjem mlinsko-prerađivačkom gigantu "Žitopromet" pojavili su se prije dvije godine. U septembru 2018. godine silosi ovog preduzeća bili su puni pšenice, ali su pogoni stajali, jer ratarima nije bio plaćen rod.

Zbog neisplaćenih plata i doprinosa radnici su tada stupili u štrajk. Problemi su trajali godinu dana, a otvaranje stečaja u decembru 2019. godine omogućeno je zajedničkim angažmanom sindikata radnika i novog investitora, kompanije "Pavgord".

Na ročištu u februaru 2020. godine priznato je 6,2 miliona KM potraživanja "Žitoprometa", od čega 4,8 miliona KM kompaniji "Pavgord".

"Pavgord je i ranije učestvovao u postupku u vezi sa prodajom pokretne imovine i sada je kupio i svu nepokretnu imovnu "Žitoprometa"", naveo je Stevanović.

Stevanović je podsjetio da je "Pavgord" investirao i kupio sa grupom investitora Našu banku, te, kako je naveo, planira dalje investicije u održive biznise. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije