Brčanska firma kupila Rudstroj Kakanj u stečaju za 1,8 miliona KM

28.06.2021. 13:22 / Izvor: Akta.ba
Brčanska firma kupila Rudstroj Kakanj u stečaju za 1,8 miliona KM

Dvadeset trećeg juna održana je prodaja putem javne licitacije nepokretne imovine PD Rudstroj Kakanj u stečaju.

Dvadeset trećeg juna održana je prodaja putem javne licitacije nepokretne imovine PD Rudstroj Kakanj u stečaju.

Pomenuta imovina je prodata za 1,8 miliona KM, jednom od 3 ponuđača,  za kupovinu zemljišta i hala, a koja su ispunjavala uslove i koja su učestvovala u javnoj licitaciji, javlja Radio Kakanj.

Kupac je “Balamionix” d.o.o. Brčko.

"Iako je P.D. Rudstroj napokon prodat, dosadašnji uposlenici Rudstoja imaju više razloga za nezadovoljstvo ovom prodajom, jer proizvodnja neće biti nastavljena", kaže Benijaz Smaka predsjednik sindikata.

"Rudstroj je otišao u stečaj 2017. godine i od tada smo mi, uposlenici čuvali mašine i ovaj dio proizvodnih pogona u nadi da će neko ipak pokrenuti proizvodnju, nismo imali podršku ni lokalne zajednice ni kantona bili smo prepu", dodaje. 

Neće se nastaviti proizvodnja a ni dobijena sredstva od prodaje Rudstroja nisu dovoljna da pokriju potraživanja radnika i uvezivanje staža svim uposlenicima kojima nije uvezan staž, jer prema riječima Smake sva potraživanja su preko 7 miliona KM a Poreska uprava koja je, kako on kaže i krivac za propast Rudstroja, jer je dozvolila bivšim direktorima da 10 godina ne uplačuju staž, ona (PU) se pojavila, kao založni povjerioc, tek na 7. mjestu.

"Da je na prvom mjestu ne bi bilo nikakavih problema jer bi sva sredstva bila uplaćena za penziono osiguranje i time bi prvo bio uvezan staž bivšim uposlenicima Rudstroja, međutim prije PU pojavljuju se različiti povjerioci kojima će se prvo uplatiti dug pa tek onda Poreskoj upravi", kaže Smaka ne krijući svoju razočaranost:

I za kraj predsjednik sindikata PD Rudstroj Benijaz Smaka je istakao, mada ništa ne obećava, da će još jednom razgovarati sa direktorom PU Zenica vezano za uvezivanje staža bivšim uposlenicima Rudstroja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije