HPK na meti domaćih kupaca

30.09.2022. 08:46 / Izvor: Nezavisne novine
HPK

Za Hemijsku preradu kukuruza (HPK) "Draksenić" iz Kozarske Dubice u stečaju zainteresovano je nekoliko preduzeća, i to uglavnom domaćih.

Za Hemijsku preradu kukuruza (HPK) "Draksenić" iz Kozarske Dubice u stečaju zainteresovano je nekoliko preduzeća, i to uglavnom domaćih, rekao je za "Nezavisne" Vojo Pavičić, stečajni upravnik ovog preduzeća.

Kako je istakao, na novoj licitaciji, koja bi trebalo da bude održana 14. oktobra, ostao je isti model prodaje pravnog lica uz uslov da kupac ima obavezu obavljanja djelatnosti najmanje pet godina.

"Početna cijena je 45 odsto od procijenjene vrijednosti i to je nešto više od devet miliona KM. Imovina se ne može prodati ispod 40 odsto vrijednosti ili oko osam miliona KM", pojasnio je Pavičić.

Kazao je da je ovo četvrta licitacija za prodaju Hemijske prerade kukuruza "Draksenić" iz Kozarske Dubice, koja je u stečaju.

"Ukupan dug preduzeća je oko 15 miliona KM", dodao je Pavičić.

U oglasu za prodaju ove kompanije navodi se da procijenjena vrijednost stečajnog dužnika iznosi 20.117.258 KM.

"Prodajnu dokumentaciju čine obrazac prijave, izjava o gubitku prava na povrat depozita, izvod iz procjene vrijednosti stečajnog dužnika kao pravnog lica i obavještenja potencijalnim kupcima o predmetu prodaje koja sadrže podatke o vlasništvu", stoji u oglasu.

Dalje se ističe da se predmet prodaje može razgledati svakim radnim danom uz prethodnu najavu na telefon.

"Predmet prodaje se prodaje u viđenom stanju bez prava kupca na naknadne reklamacije i podnošenja tužbi po bilo kom osnovu za eventualne nedostatke koje kupci utvrde po izvršenoj prodaji."

Dodaje se da, ukoliko ponuđač sa najpovoljnijom ponudom ne deponuje prodajnu cijenu u roku od 30 dana od dana prijema zaključka, stečajni upravnik će zaključkom proglasiti ponudu nevaljalom i novim zaključkom odrediti da je nekretnina prodata drugom po redu ponuđaču, koji treba u roku od 30 dana od dana prijema tog zaključka da deponuje prodajnu cijenu.

Podsjećamo, HPK "Draksenić" osnovan je 1981. godine, a osnovna djelatnost firme je prerada kukuruza u skrob i skrobne derivate. HPK je doskora bio jedina fabrika na prostoru bivše Jugoslavije koja proizvodi visokofruktozni sirup.

Takođe, firma je sarađivala sa brojnim proizvođačima kukuruza sa šireg područja opštine Kozarska Dubica.

Problemi ovog nekadašnjeg giganta počeli su 2019. godine, kada su radnicima kasnile plate tri mjeseca, a nisu bili uplaćeni ni doprinosi.

Nakon toga je uprava preduzeća predala Okružnom privrednom sudu u Prijedoru zvaničan prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad HPK "Draksenić", a kao glavne razloge za nefunkcionalnost preduzeća naveli su tada nisku otkupnu cijenu šećera na evropskom tržištu, dotrajalost fabrike, odnosno proizvodnog pogona.

Uprava je tada navela i da je krahu ovog preduzeća doprinijela i kriza izazvana pandemijom virusa korona, jer im je zaustavila preradu kukuruza za "Studen grupaciju".

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije