Utvrđen Prijedlog zakona o likvidacionom postupku RS-a

22.08.2019. 14:17 / Izvor: SRNA
Utvrđen Prijedlog zakona o likvidacionom postupku RS-a

Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o likvidacionom postupku radi iskazane potrebe da se taj postupak učini efikasnijim, bržim i ekonomičnijim.

Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici Prijedlog zakona o likvidacionom postupku radi iskazane potrebe da se taj postupak učini efikasnijim, bržim i ekonomičnijim.

Jednu od novina u ovom zakonu u odnosu na važeći Zakon predstavlja propisivanje odredaba koje se odnose na unovčenje imovine u likvidacionom postupku, i to nepokretne i pokretne imovine, kao i imovine bez tereta i sa teretima.

Ovim aktom detaljnije su propisane obaveze i dužnosti likvidacionog upravnika, te odgovornosti za štetu koju prouzrokuje vlasnicima kapitala poslovnog subjekta i povjeriocima u toku vršenja radnji u likvidacionom postupku, kao i novčane kazne koje se mogu izreći likvidacionom upravniku u slučaju povrede odredaba ovog zakona, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Jedan od osnovnih ciljeva likvidacionog postupka je namirenje povjerilaca likvidacionog dužnika, te raspodjela ostatka likvidacione mase srazmjerno učešću u vlasništvu, odnosno odluci vlasnika kapitala poslovnog subjekta o raspodjeli likvidacione mase.

Ministarstvu pravde Srpske dostavljena je inicijativa Privredne komore Republike Srpske i okružnih privrednih sudova u Republici da je potrebno pristupiti izmjenama i dopunama ovog zakona, odnosno donošenju novog zakona.

Vlada Republike Srpske upoznala se o informaciji o pismu namjere preduzeća "Studen global see" iz Brčkog za kupovinu državnog kapitala u preduzeću "HPK-hemijska prerada kukuruza" AD Draksenić, Kozarska Dubica.

U pismu namjere koje je ovo preduzeće dostavilo Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izražava se inicijalni interes za zakup poslovanja preduzeća "HPK-hemijska prerada kukuruza" i kupovinu akcija koje Akcijski fond Republike Srpske posjeduje u tom preduzeću.

Vlada je zadužila Investiciono-razvojnu banku Republike Srpske da pripremi poseban privatizacioni program za privatizaciju državnog kapitala u preduzeću "HPK-hemijska prerada kukuruza" i dostavi ga Vladi na usvajanje. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti