Vlada RS utvrdila novu listu preduzeća za prodaju

22.12.2017. 10:35 / Izvor: Glas Srpske
Vlada RS utvrdila novu listu preduzeća za prodaju

Vlada RS utvrdila je novu listu preduzeća od strateškog značaja za Srpsku, a sa nje će na prodaju biti ponuđeno osam.

Vlada RS utvrdila je novu listu preduzeća od strateškog značaja za Srpsku, a sa nje će na prodaju biti ponuđeno osam od kojih bi državni kapital mogao najprije biti privatizovan u banjalučkom Kosmosu. 

U vlasništvu Srpske i dalje će ostati Elektroprivreda RS i njena zavisna preduzeća, Šume RS, Aerodromi RS, Pošte Srpske, Autoputevi RS, Putevi RS i Lutrija RS. Na prodaju neće biti ponuđeni ni Novinska agencija RS - Srna, Protivgradna preventiva RS i Industrijske plantaže iz Banjaluke. 

S druge strane, Vlada planira da proda državni kapital u Poljoprivrednom dobru Semberija i Orlu iz Bijeljine, Hemijskoj preradi kukuruza Dragsenić iz Kozarske Dubice, te Kosmosu i Veterinarsko-stočarskom centru iz Banjaluke. Na listi za privatizaciju su i Olimpijski centar Jahorina, Gas promet i Fabrika motora specijalne namjene sa Pala. 

Od kada je stao na noge, za Kosmos su počeli da se interesuju kupci. U avgustu ove godine stiglo je pismo namjere od austrijsko-njemačke kompanije IAG, ali o konkretnoj ponudi još niko ne govori. 

"Pojavljuju se nova inostrana preduzeća koja su zainteresovana za kupovinu. Za sada ne mogu da otkrivam ko su oni. Kako se stanje u preduzeću popravlja, tako raste i interesovanje za njega. Dobijamo nove poslove, a ovu godinu ćemo završiti sa dobiti od dva do tri milina maraka",  kazao je vršilac dužnosti direktora Kosmosa Dušan Vještica i dodao da bi za dva do tri mjeseca trebalo da bude poznat novi vlasnik Kosmosa. 

Iz Ministarstva trgovine i turizma RS u čijoj je nadležnosti Olimpijski centar Jahorina polovinom ove godine takođe su najavili da traže model privatizacije. 

"Za Olimpijski centar Jahorina ima zainteresovanih kupaca, ali za sada ne možemo otkrivati o kome je riječ. Smatram, međutim, da prodaju treba prolongirati za određeni period, jer će aktivnosti i projekti koje trenutno sprovodimo podići vrijednost akcija i ostalih nekretnina sa kojima raspolažemo", rekao je direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić. 

Interesovanje postoji i za Poljoprivredno dobro Semberija iz Bijeljine, a kao najozbiljniji partner spominjana je firma Polnovakia Agrar iz Slovenije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije