Kozarska Dubica povlači prvu tranšu grant sredstava za vodosnabdijevanje

02.04.2014. 12:44 / Izvor: eKapija.ba
Kozarska Dubica povlači prvu tranšu grant sredstava za vodosnabdijevanje

Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro i ministar finansija u Vladi Republike Srpske Zoran Tegeltija potpisali su danas ugovor o povlačenju prve tranše grant sredstava Evropske komisije u iznosu od 880. 804 eura

Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro i ministar finansija u Vladi Republike Srpske Zoran Tegeltija potpisali su danas ugovor o povlačenju prve tranše grant sredstava Evropske komisije u iznosu od 880. 804 eura namijenjenih za prvu fazu izgradnja izvorišta Komlenac.

Opština Kozarska Dubica je među prvima u Republici Srpske koja će koristiti sredstva IPA fondova iz 2010. godine za sufinansiranje projekta “Izgradnja vodovodnog sistema Komlenac sa rekonstrukcijom i sanacijom gradske vodovodne mreže”, a u okviru projekta “Vodovod i kanalizacija Republike Srpske”.

"Nije slučajno što je Kozarska Dubica prva opština koja potpisuje ovakav ugovor i što je prihvaćena u ovaj projekat u RS, jer lokalna zajednica ima problem sa vodosnabdijevanjem otkako je uspostavljen sistem vodosnabdijevanja opštine. Imamo različitog proizvođača i distributera, te vodu opterećenu manganom i željezom što je izuzetno teško prečistiti", rekao je Zlojutro i podsjetio da građani trenutno nemaju pitku vodu jer su te norme narušene, te da bi trebalo da proizvođač vode HPK Draksenić u kratkom periodu zamijeni filtere za vodu i izvrši dodatne popravke u deferizaciji.

On je naglasio da će građani uspostavljanjem novog sistema za vodosnabdijevanje, koji će obuhvatiti šire područje opštine, imati čistu vodu koja neće tražiti faze prerade koje su trenutno neophodne.

Zlojutro je pojasnio da je u okviru prve faze realizacije projekta urađen transportni cjevovod, jedan bazen, a trenutno se radi na opremanju transportnog cjevovoda šahtovima za nove priključke.

"Treba da se započnu radovi na bazenu na Krivdića brdu i da se uđe u samo izvorište sa sanaciju bunara i postavljanje postrojenja za crpljenje vode. Rok za završetak ovih radova, a očekujemo da će izvođač to ispoštovati, je septembar ove godine. Istovremeno je pri kraju izrada tenderske dokumentacije za drugu fazu koja podrazumijeva popravke vodovodnog sistema u gradu i dogradnju novih krakova prema Međeđi i Donjoj Gradini. Treća faza obuhvata radove prema Knežici i tu se trenutno radi projektovanje", rekao je Zlojutro i izrazio nadanje da će opština tokom jeseni biti u fazi da ponudi tender za te radove.

“Ovo je kapitalna investicija za Kozarsku Dubicu i najznačajnija u proteklih skoro dvije decenije kojom ćemo riješiti problem vodosnabdijevanja građana ove opštine”, rekao je Zlojutri i ovom prilikom izrazi zahvalnost ministru i Ministarstvu finansija na interesu za probleme ove opštine i za susretljivosti na provođenju opvog projekta.

Ministar Tegeltija je naglasio da je Evropska investiciona banka obezbijedila 50 miliona eura kreditnih sredstava za opštine u Republici Srpskoj za realizaciju projekta “Vodovod i kanalizacija Republike Srpske”.

"Vlada RS obezbjeđuje 35 miliona eura ili 35 odsto grant sredstava od raznih donatora iz Evrope, dok je 15 odsto sredstava vlastito učešće opština u realizaciji ovog projekta. Opština Kozarska Dubica je bila među prve dvije opštine koje su potpisale ugovor o izvođenju radova. Danas prvi put prenosimo grant sredstva u prvoj fazi realizacije u vrijednosti od 880 804 eura. Sa daljom realizacijom projekta povlačiće se ostala grant sredstva", rekao je Tegeltija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije