Otvoren stečaj TLM Aluminiuma

16.12.2015. 12:56 / Izvor: Lider poslovni tjednik
Otvoren stečaj TLM Aluminiuma

Trgovački sud u Zadru otvorio je u utorak stečaj šibenskog TLM Aluminiuma, potvrdio je predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević.

Trgovački sud u Zadru otvorio je u utorak stečaj šibenskog TLM Aluminiuma, potvrdio je predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević.

Stečaj je, po njegovim riječima, pokrenut na zahtjev radnika i još nekih vjerovnika. Radnici su zatražili stečaj kako bi u tom postupku pokušali naplatiti svoja potraživanja, jer su već dva mjeseca bez plaće. Oni su sa zahtjevom za otvaranjem stečaja mogli pričekati još jedan mjesec, ali su procijenili da im ranije otvaranje povećava šanse za naplatu, kaže Dragičević.

Ročište na kojem će utvrditi tražbine trebalo bi biti održano za dva mjeseca. Među najvećim vjerovnicima TLM Aluminiuma, uz državu i radnike, su Hypo banka, Jadranska banka i Hrvatska poštanska banka. Dragičević drži kako bi bilo dobro kada bi radnici i država, kao najveći vjerovnik, u stečaju nastupali složno, jer bi u tom slučaju mogli diktirati tijek postupka.

Imenovanje stečajnog upravitelja očekuje se za tri dana, a sindikat će zatražiti nastavak proizvodnje i podržati one vjerovnike ili potencijalne nove vlasnike koji to žele i koji će radnicima, kojih je više od 400, isplatiti njihove tražbine, kaže Dragičević.

- Naši favoriti bit će oni koji isplate plaće, otpremnine i prava prema kolektivnom ugovoru, kaže sindikalac.

Kao mogući strateški partneri za šibenski TLM u medijima se već neko vrijeme spominju slovenski Impol i jedan češki fond. Dragičević strepi i za tvrtku TLM Tvornica prešanih proizvoda sa 120 radnika jer, kako je rekao, tamošnja uprava u svojim planovima nema podršku Jadranske banke. Stoga bi se po njegovu mišljenju uprava trebala obratiti HBOR-u te očekuje da će to i učiniti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije