Željeznice FBiH vraćaju niskopodni voz Končaru

27.02.2013. 12:45 / Izvor: Fena
Željeznice FBiH vraćaju niskopodni voz Končaru

Dug po osnovu opravke 11 lokomotiva, koji iznosi 11,5 miliona KM, vraćat će Uprava JP Željeznice FBiH, ističu iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić predvodio je delegaciju koju su činili predstavnici tog ministarstva i Uprave JP Željeznice FBiH, a koja se jučer u Zagrebu sastala s izvršnim direktorom Hrvatske banke za obnovu i razvitak Branimirom Berkovićem, predsjednikom Uprave Končara Ivanom Bahunom i predstavnicima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske.

Cilj sastanka bio je traženje rješenja koje se tiče duga JP Željeznice Federacije  BiH Končaru, a po osnovu opravka elektro-lokomotiva i nabavke niskopodnog elektromotornog voza, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

"Zaključili smo da će dug po osnovu nabavke niskopodnog elektromotornog voza, koji iznosi 10 miliona KM, biti riješen vraćanjem voza Končaru, budući je u Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija procijenjeno da ni JP ŽFBiH, ni Vlada Federacije BiH nemaju novca da voz isplate, dok istovremeno obaveze po osnovu kamata rastu. Dovedena je u sumnju i potreba za korištenjem ovog voza u JP ŽFBiH, te je procijenjeno da ona nije opravdana", rekao je ministar Bijedić.

Dug po osnovu opravke 11 lokomotiva, koji iznosi 11,5 miliona KM, vraćat će Uprava JP Željeznice FBiH, ističu iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Otplata će biti osigurana iz sredstava koja JP ŽFBiH ubiru iznajmljivanjem lokomotiva turskim državnim željeznicama, s kojima će biti produžen postojeći ugovor za 12 mjeseci, počev od juna 2013.

Također, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je pripremilo Prednacrt zakona o izmjeni i dopuni Zakona o finansijskoj konsolidaciji Željeznica FBiH u kojem je predloženo da se ovaj dug unese u zakon, te da bude sastavni dio izvršavanja međunarodnih obaveza Željeznica Federacije koje dospijevaju u sljedeće tri godine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti