Milioni zarobljeni u stečaju

08.03.2017. 13:17 / Izvor: Oslobođenje
Milioni zarobljeni u stečaju

Samo na računu tuzlanskog suda leži više od 20 miliona KM prikupljenih od prodaje imovine preduzeća u stečaju, ali povjerioci moraju čekati zakon.

Više od 20 miliona KM od prodaje imovine preduzeća u stečaju trenutno leži na računu Općinskog suda Tuzla i ne može se rasporediti stečajnim povjeriocima, među kojima su i radnici, zbog presude Ustavnog suda FBiH kojom su dva člana zakona koja regulišu ovo pitanje proglašena neustavnim. Radnici TTU-a, koji je prodat za 6 miliona, i radnici Livnice čelika, koja je prodata za oko 14 miliona maraka, i dalje čekaju da se novac rasporedi i da im se uveže radni staž, a kako sada stvari stoje, to se neće desiti prije ljeta.

Nema struje, nema imovine

"Novac i dalje stoji neiskorišten. Nama je upravnica rekla da je novac uplaćen, ali mi ga ne vidimo. Naš staž i dalje nije uplaćen. Toliko smo čekali da se fabrika proda, a i sad kad je prodata, mi nemamo ništa od toga", kazao nam je Mehmed Terzić, jedan od radnika TTU-a.

Novac za Livnicu čelika Tuzla, koju je kupio kalesijski načelnik i biznismen Sead Džafić, već je uplaćen na račun Suda, ali ni njime se ne smije raspolagati, a nije sigurno ni da li će Džafić, uprkos tome što je uplatio novac, moći raspolagati sada svojom imovinom.

"Koliko je meni poznato, novac je već uplaćen, ali ja u ovom trenutku ne mogu reći da li će kupac moći raspolagati ovom imovinom", kazala je Amira Ferizbegović, predsjednica Privrednog odjeljenja Općinskog suda Tuzla.

Osim što se novcem od prodaje imovine stečajnog dužnika ne može raspolagati ni namiriti stečajni povjerioci, što je u suštini i smisao stečajnog postupka, neustavnost dva člana, ali i činjenica da ni Vlada FBiH ni Parlament FBiH još nis ponudili rješenje problema, dovodi i do toga da stečajni upravni ne mogu voditi stečajne postupke

"Imamo velikih problema plaćanjem troškova, a to je odre đeno upravo neustavnim članom 40. Zakona o stečajnom postupku FBiH. Menije u ovom trenutku došl opomena Elektroprivrede BiH da ć ugasiti struju u jednom preduze ako ne platim račun. A, ako ga platim, snosit ću krivičnu odgovornost. Kad nestane struje, krenut će nestajat i imovina", kazao nam je Hamdija Muratović, predsjednik Udruženja stečajnih upravnika FBiH.

Ovo udruženje je poslalo nekoliko dopisa federalnim institucijama zbog presude Ustavnog suda. Prvo su tražili autentično tumačenje presude od Parlamenta FBiH, a potom i hitne izmjene Zakona prema presudi Ustavnog suda. Između ostalog, stečajni upravnici traže da se izbaci sporni član 33, koji je u višem isplatnom redu stavio samo osam plata radnika. Novi član bi glasio ovako: "U potraživanje viših isplatnih redova ulaze sva potraživanja radnika i prijašnjih radnika stečajnog dužnika, otpremnine do iznosa propisanog zakonom ili kolektivnim ugovorom, te potraživanja koja potiču iz perioda privre¬mene uprave, navedeno je u inicijativi stečajnih upravnika za izmjenu i dopunu Zakona o stečajnom postupku.

Međutim, iz Ministarstva pravde i Vlade FBiH još nema informacija.

I u Općinskom sudu Tuzla smatraju da se izmjene Zakona, kako bi se prilagodio presudi Ustavnog suda, moraju hitno provesti. Ali, ni Sudu ne uspijevaju urgencije kod izvršnih i zakonodavnih organa.

"Ne mogu prejudicirati kakve će posljedice nastupiti, ali neke već jesu nastupile, neki postupci su pre kinuti, novac stoji na računima i ne može se njime raspolagati, tako da se ove dvije odredbe trebaju pod bitno promijeniti i usuglasiti sa presudom. Mi u ovom trenutku ne možemo ništa do urgirati, što i radimo, ali nemamo nikakvih povratnih informacija", kazala je Ferizbegović.

Tromi Parlament FBiH

Ipak, u Sudu smatraju da se i dalje pojedini stečajni postupci mogu voditi, bez obzira na presudu Ustavnog suda FBiH.

"Ovaj zakon ima ukupno 239 članova, što znači da nama ostaje 237 članova da ih provodimo kroz stečajne postupke. Mi smo tako i savjetovali stečajnim upravnicima. Naravno, sve ovo znači da će i dalje rasti troškovi stečajnog postupka. To šu sudski troškovi za vođenje postupka, zatim troškovi vještaka, obezbjeđenja, stečajnih upravnika i drugih i oni će se i dalje povećavati i eventualno morati namiriti", dodala je Ferizbegović.

Stečajni upravnici smatraju da je tromost Parlamenta FBiH ključni faktor za nastali problem, koji bi uskoro mogao kulminirati čak i okončanjem nekih postupaka. 

"Mi nismo tumači zakona, mi ga samo provodimo, a to sad znači, kako su to sudovi protumačili, da mi ne možemo plaćati nikoga i ništa. I tu treba da dođe Parlament FBiH kao tijelo koje je usvojilo zakon, jer ono je jedino relevantno da ponudi autentično tumačenje. Vi imate veliki broj ovakvih presuda Ustavnog suda koje se ne primjenjuju, ali često ne zato što to neko ne želi, nego zato što je nekad, kao u ovom slučaju, nemoguće procijeniti kako dalje postupiti. Tu treba da nastupi Parlament", kazao je Muratović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije