Investicije / PROJEKTI

Izgradnja "Kralja" među tunelima počinje iduće godine i trajat će 6 godina

22.06.2020. 08:09 / Izvor: Akta.ba

Tunel Prenj, najveći i nazahtjevniji objekat na autocesti na koridoru 5c, trebao bi se početi graditi u drugoj polovici naredne godine, a izgradnja tog tunela koji će biti jedan od tri najduža u Europi planirano je da traje 6 godina, izjavio je izvršni direktor Autocesta FBiH Adem Zolj, prenosi Hrvatski Medijski Servis. 

Kreditna sredstva u iznosu od 600 miliona eura za izgradnju tunela Prenj već je osigurala Europska banka za obnovu i razvoj i Europska investicijska banka. 

"Ovo je generacijski podhvat, vrlo izazovan, zahtjevan, ne znamo što će nas sve dočekati u utrobi Prenja, možda će tamo biti jezera, pa ćemo možda morati graditi i neki most, ali sadašnja je procjena da će izgradnja "kralja", kako smo prozvali tunel Prenj, trajati 6 do 7 godina", kazao je Zolj. 

U tom razdoblju, dakle do 2027.odnosno 2028. godine trebala bi, prema riječima Zolja, biti završena izgradnja kompletne autocesta kroz Bosnu i Hercegovinu duge 335 kilometara od Bijače na jugu do Svilaja na sjeveru, na paneuropskom koridoru 5C. 

Na jugu, u Hercegovini trenutno se izvode radovi na dvije dionice; Zvirovići ( kod Međugorja)- Počitelj dugoj 10, 5 kilometara, te mostu Počitelj preko rijeke Neretve dugom blizu 1000 metara i visokom 100 metara, koji bi trebali biti završeni do kraja 2022., te dionici Počitelj- Buna, dugoj 7,2 kilometra, koja će biti gotova za tri do četiri mjeseca. 

U naredna dva mjeseca trebala bi početi radovi na dionici Buna-tunel Kvanj, koja bi trebala biti završena 2022 godine, a godinu kasnije autocesta bi s juga došla do petlje Mostar jug, koja će se nalaziti u blizini Zračne luke. 

Na sjeveru Hercegovine, odnosno na granici Hercegovine i Bosne, već dva mjeseca traje probija se tunel Ivan, a za dva mjeseca bit će izabran izvođač za 7 km dugu dionicu Tarčin- Tunel Ivan. U proljeće 2022. planiran je završetak izgradnje te dionice i tunela Ivan čime će autocesta stići do Bradine.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije