Investicije / PROJEKTI

Kineski "Šandong" dobio koncesiju za izgradnju autoputa Banja Luka-Prijedor

02.10.2018. 08:37 / Izvor: Fena

Vlada Republike Srpske (RS) dodjelila je jučer privrednom društvu "China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd of Shandong Hi-Speed Group Co., Ltd" ("Šandong") koncesije za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor.

Data je i saglasnost na prijedlog Ugovora o koncesiji za autoput Banja Luka – Prijedor – Novi Grad (prva faza Banja Luka – Prijedor).

Koncesija se dodjeljuje na period od 33 godine, uključujući i period izgradnje, saopćeno je nakon radno-konsultativne sjednice entitetske vlade.

Vrijednost investicije (projektovanje i izgradnja) je projektovana na iznos od 297 miliona eura. Konačni kapitalni trošak po kilometru je sedam miliona eura i on se nalazi, kako navode iz Vlade RS-a, na donjem pragu srednjeg obima u poređenju sa sličnim projektima u Evropi.

Koncesionar se obavezuje na uredno plaćanje koncesione naknade, koja se sastoji od jednokratne naknade – 1,5 posto od vrijednosti investicije, što iznosi 4.466.600 eura i godišnje naknade – pet posto, od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesione djelatnosti, odnosno od iznosa prikupljene putarine, a u skladu sa Zakonom o koncesijama.

Iz Vlade RS-a podsjećaju da je kompanija „Šandong“  u decembru 2017. godine podnijela ponudu za započinjanje postupka dodjele koncesije za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor.

Autoput Banja Luka – Prijedor će biti dužine oko 42 km,  sa po dvije saobraćajne trake po smjeru, razdijelnim ostrvom i zaustavnim trakama. Prema podacima generalnog projekta, očekuje se da će na predmetnoj dionici biti izgrađeno sedam tunela i 35 mostova, sa tri planirane petlje i infrastrukturom za zatvoreni sistem naplate putarine sa tri stanice za naplatu, kao i sistemom za upravljanje i kontrolu bezbjednosti saobraćaja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije