Nakon višegodišnjeg propadanja Dom penzionera u Sarajevu ide u prodaju

05.12.2015. 09:18 / Izvor: Federalna.ba
Nakon višegodišnjeg propadanja Dom penzionera u Sarajevu ide u prodaju

Uskoro će rasprodaja dijela imovine Federalnog zavoda PIO. Uz zeleno svjetlo dobijeno od Vlade Federacije BiH, očekuje se da naredne sedmice dobiju i odluku o prodaji.

Uskoro će rasprodaja dijela imovine Federalnog zavoda PIO. Uz zeleno svjetlo dobijeno od Vlade Federacije BiH, očekuje se da naredne sedmice dobiju i odluku o prodaji.

Nakon višegodišnjeg propadanja, i Dom penzionera na ulazu u Sarajevo i Dom penzionera u Bihaću ići će u prodaju. Uz njih i Hotel Ero u Mostaru.

"Vrlo je izvjesno da će se ta prodaja obaviti. Što se tiče Nedžarića i Bihaća, oni će ići na aukciju i sva ta tri objekta imaju otprilike početnu cijenu oko 35 miliona. Ja vjerujem da bismo to i mogli prodati", kazao je Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO FBiH

Procjenjuje se da bi prvi mogao biti prodat Hotel Ero u kojem su već godinama smještene neke institucije Vlade FBiH. Nagađa se da bi kupac mogla biti Vlada HNK-a, koja je još u iznajmljenim prostorima, a objavili su i tender za kupovinu prostora za smještaj.

Prodaja dva nedovršena penzionerska doma zapravo je nastavak nikad realizirane namjere ranije Vlade da time zaustave njihovo dalje propadanje. Interesenata je bilo, ali su sve kočila neriješena pravna pitanja s općinama.

"Sad smo odlučili da ih prodamo, ali će biti u pozivu jasno šta od tih dokumenata nije završeno i kupac će kupovati robu s greškom", objašnjava Krnjić.

Sredstva koja očekuju od ove i prodaje još nekoliko manjih prostora u šest općina, i nisu velika. Čine tek četvrtinu mjesečnog penzionerskog primanja. Ipak, u vrijeme kad je broj penzionera premašio cifru od 400 hiljada, a u kasi Zavoda nedostaje gotovo 150 miliona maraka, ništa nije višak i beznačajna suma. S namjerom o ovoj prodaji saglasno je i njihovo udruženje.

Kako je izjavio Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, oni podržavaju prodaju te imovine i da se ta sredstva usmjere u sanaciju fonda Federalnog zavoda PIO.

Što se ranije imovine tiče, u toku je sudski spor za povrat odmarališta Sirena u Podgori. Od penzionerskih domova, preostaje samo zenički, jer je Zavod izgubio sudski spor za povrat tuzlanskog doma penzionera.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije