Da li će UIO BiH kupiti zgradu od “Grand Trade”?

26.07.2021. 07:50 / Izvor: BHRT
Da li će UIO BiH kupiti zgradu od “Grand Trade”?

Uprava za indirektno oporezivanje želi kupiti poslovnu zgradu u Banjaluci koja je za 61 milion maraka skuplja od planiranog iznosa.

Uprava za indirektno oporezivanje želi kupiti poslovnu zgradu u Banjaluci koja je za 61 milion maraka skuplja od planiranog iznosa. Parlament Bosne i Hercegovine insistira na tome da Vijeće ministara donese odluku kojom će naložiti Upravi da poništi postupak javne nabavke od preduzeća "Grand Trade". Analitičari upozorovaju da je riječ o političkoj trgovini. 

Zgradu koju gradi preduzeće Grand trade, u vlasništvu Mileta Radišića, putem javnih nabavki trebala je kupiti Uprava za indirektno oporezivanje. Umjesto predviđenih 38 miliona, za njenu kupovinu potrebno je još 61 milion maraka. Prekoračenje budžetskih okvira državni parlamentarci smatraju skandaloznim, pa su prije više od mjesec dana usvojili zaključak kojim od Vijeća ministara traže da u roku od sedam dana donese odluku kojom će Upravi naložiti da poništi postupak. Međutim, to se još nije desilo.

"Savjet ministara ukoliko dođe drugi prijedlog UO UIO će se o njemu izjasniti ali nemamo niti jedan zanonski osnov na kome bi mogli da naložimo Upravi da poništi konkurs", kazao je Zoran Tegeltija, predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

"Vi ste obavezni da postupite po odluci Parlementa, donesete odluku i proslijedeite je Upravi. Pa ćemo da vidimo ko je neće ispoštovati. Ko će sutra krivično odgovarati…Ovdje se radi o ozbiljnoj muljaži vrijednosti više desetina miliona KM", kazao je Branislav Borenović, zastupnik u ZD PSBiH .

Radišić je nešto više od 17 hiljada kvadrata poslovnog prostora ponudio za 98,5 miliona KM sa PDV-om, dok je UIO za ove namjene odobreno 38 miliona. Ovo je jedan od klasičnih primjera kako se procedure, odluke i raspodjela budžeta prilagaođavaju privatnim interesima pojedinaca koji su bliski nosiocima vlasti, smatraju naši sagovornici.

"S obzirom na bliskost Mileta Radišića koji je i jedini ponuđač s Miloradom Dodikom i vlasti u RS ne bi bilo apsolutno iznenađujuće da se uradi sve što se može uraditi samo da bi se namakla ta sredstva osobi koja je kompromitovana po više osnova koja je već osuđivana za krivična djela koja nastavlja uspješno da posluje i kojoj se i dalje obezbjeđuju ogromna sredstva iz budžeta. Mi nismo godinama imali ovoliku jednu nabavku i toliko spornu", kazala je Ivana Korajlić iz Transparency International BiH.

"Jedna od nezvaničnih informacija zašto još uvijek taj Ugovor nije sklopljen je što direktor UIO postavlja on uslov da bude imenovan za direktora UIO i da to ne uradi sada kada je u v.d statusu, što zanači da odmah nakon potpisivanja Ugovora može brzo da leti iz svoje fotelje", ističe Siniša Vukelić novinar i urednik Portala Capital.ba.

U Upravi se pravdaju da poslovni prostor u Banjaluci ranije nisu uspjeli kupiti, odnosno od 2014. kada je u skladu s odlukom Vijeća ministara Uprava dobila sredstva u iznosu od 38 miliona, jer se na javni oglas nije javljao niko.

"U decembru prošle godine smo raspisali oglas na koji je stigla ponuda od kompanije Grand trade. Ponuda u kapacitetima zadovoljava potrebe UIO, međutim finansijski aspekt ove ponude nije trenutno moguće realizovati iz razloga što ta ponuda sa PDV-om iznosi oko 99 miliona KM", naglasio je Ratko Kovačević, glasnogovornik UNOBiH.

Ponuda je gotovo dvostruko veća od planiranog novca za kupovinu poslovnog prostora UIO. U normalnim okolnostima bila bi poništena, upozoravaju državni parlamentarci i analitičari. Da li će u ovom slučaju biti ispoštovane procedure ili će prevladati politički interesi?

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije