Nova urgencija Srbiji: Dodikova veleljepna vila od 750.000 eura ponovo pod lupom

20.10.2022. 09:54 / Izvor: nova.rs
dodikova vila

Veleljepna vila Milorada Dodika na beogradskom Dedinju ponovo je pod lupom.

Veleljepna vila Milorada Dodika na beogradskom Dedinju ponovo je pod lupom. Ministarstvo pravde BiH uputilo je na zahtjev Tužilaštva BiH prošle nedjelje Srbiji – novu urgenciju u kojoj se traži dostavljanje dokumentacije o tome kako je još uvijek aktuelni član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a kupio vilu na Dedinju u Beogradu, i to za 750.000 eura, piše Nova.rs.

Tužilaštvo BiH Dodika u predmetu „Pavlović banka“ sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja i pranje novca, i on je u martu ispitan u svojstvu osumnjičenog u ovom predmetu.

Pored toga, sumnja se da je on kredit u pometnutoj banci ovjerio pečatom Vlade Republike Srpske, jer je u to vrijeme bio premijer Republike Srpske.

Dodik je negirao ove navode i tvrdio da je sve uradio prema zakonu i da mu sve "pakuju stranci".

Sporna vila

Vilu na Dedinju Dodik je kupio 14. maja 2007. godine za 750.000 eura, a kako tvrdi, novac za kupovinu obezbijedio je iz kredita u „Pavlović banci“. Međutim, Tužilaštvo BiH navodi da je kredit podignut godinu dana nakon kupovine vile, odnosno 27. juna 2008. godine zbog čega je i pokrenuta istraga koja treba da utvrdi odakle Dodiku novac za kupovinu kuće.

Dodik ne odustaje od tvrdnji da je vila plaćena iz kredita i da za istragu kaže da je pokrenuta „iz političkih razloga“, kao i da „službenici američke ambasade rovare po tužilaštvu i traže podizanje optužnice“. Takođe, tvrdi da je saslušan u svojstvu svjedoka, ali su ga iz Tužilaštva demantovali navodeći da je saslušan kao osumnjičeni.

Dodik je nakon saslušanja rekao da kredit i dalje otplaćuje, a da rate plaća od plate i izdavanja pomenute vile u Beogradu.

"Kredit sam otplaćivao ne samo od plate već i od izdavanja te nekretnine. Zakupnina je pokrivala ratu kredita. Kasnije sam prodao dva stana u Beogradu i taj novac djelimično iskoristio za vraćanje kredita", rekao je Dodik, ne navodeći zašto se u njegovoj imovinskoj karti ne pominju dva stana u Beogradu koje je prodao.

Šta piše u Dodikovoj imovinskoj karti?

Prema posljednjim dostupnim podacima o imovini političara u BiH koje je objavila Izborna komisija uoči izbora 2018. godine, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i njegova supruga Snježana vlasnici su ukupno četiri nekretnine u Bosni i Hercegovini, kao i veleljepne vile u Beogradu.

Pored toga, Dodikova kćerka Gorica i njen suprug vlasnici su garaže od 45 kvadrata u Beogradu. Dodikova plata na funkciji člana Predsjedništva iznosi 4.913 maraka, odnosno oko 2.500 eura.

Sam Dodik je vlasnik stana od 77 kvadrata u Laktašima u vrijednosti od oko 40.000 eura. Njegova supruga Snježana vlasnica je dvije kuće, od kojih je jedna procijenjena na oko 150.000 eura. Veći dio zemljišta kojima upravlja lider SNSD-a nalaze se u vlasništvu njegove supruge, koja je u zvaničnoj imovinskoj karti navedena kao suvlasnik ukupno četiri zemljišna posjeda u Laktašima i Gradiški.

Milorad Dodik posjeduje i automobil vrijedan oko 5.000 eura, dok se na ime njegove supruge vodi nešto nešto luksuznije vozilo vrijednosti oko 20.000 eura.

On je 2018. godine dao uvid i u bankarske račune, na kojima se tada nalazilo ukupno 27.000 eura. Njegova supruga pod stavkom „kooperacija zajedničkog imanja“ ima prihode u visini oko 23.000 eura mjesečno, prenijela je Nova.rs.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije