Ročište u aprilu

Kome će pripasti hotel "Plaža" Zelenika

02.03.2023. 15:17 / Izvor: Akta.ba
općina centar

Općina Centar Sarajevo i Opština Herceg Novi daleke 1977. godine uspostavile su bratske i prijateljske veze potpisivanjem Povelje o trajnoj prijateljskoj saradnji.

Općina Centar Sarajevo i Opština Herceg Novi daleke 1977. godine uspostavile su bratske i prijateljske veze potpisivanjem Povelje o trajnoj prijateljskoj saradnji.   

Načelnik Mandić zahvalio se predsjedniku Katiću na pozivu i izrazio nadu da će saradnja između dvije bratske lokalne zajednice biti nastavljena, te da će proces povrata hotela "Plaža Zelenika" u vlasništvo Općine Centar biti okončan što prije, a u skladu sa presudom Vrhovnog suda Crne Gore.  

"Opštine Centar Sarajevo i Herceg Novi su bratske opštine već skoro pet decenija, a ovo je prilika da se te veze dodatno ojačaju. Jedna od tema sastanka bila je i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i okončanje spora u vezi sa hotelom 'Plaža Zelenika'. Moja generacija je vrlo emotivno vezana za taj hotel. Mi smo kao djeca boravili u hotelu u okviru projekta 'Škola u prirodi'. Zajednički interes ove dvije lokalne zajednice je da se imovinsko-pravni odnosi što prije riješe. Tokom posjete Herceg Novom obišli smo lokalitet, i zasigurno je hotel 'Plaža Zelenika' jeda on najljepših objekata na ovom dijelu obale, iako je trenutno poprilično zapušten. Sa predsjednikom Katićem smo dogovorili da se prostor oko hotela uredi do okončanja sudskog procesa", kazao je Mandić.

HERCEG NOVI

Predsjednik Katić je potvrdio da je rješavanje imovinskih pitanja nad hotelom u Zelenici prioritetno za grad Herceg Novi jer se radi o prvom hotelu sagrađenom na ovom dijelu Jadrana i to 1902. godine. 

"To je jedan od hotela koji ima najveći značaj ne samo za turizam Herceg Novog, već i turizam Crne Gore, jer je to prvi hotel sagrađen na ovom dijelu Jadrana. Arhitektura iz doba Austrougarske vladavine, a Opštini Herceg Novi je prioritet da se to pitanje što prije riješi i da se hotel stavi u funkciju. Kao takav on je potreban Herceg Novom, ponajviše iz ugla istorijskog naslijeđa", kazao je Katić i dodao da će lokalna samouprava pomoći da se dio oko hotela uredi, do okončanja sudskog spora. 

Hotel "Plaža" u Zelenici je nacionalizovan 1948. godine, a Opština Herceg Novi ga je 1960. godine predala Općini Centar Sarajevo i od tada je radio kao "Dječije odmaralište". Nakon presude Vrhovnog suda Crne Gore 2018. godine hotel "Plaža Zelenika" predat je u posjed Opštini Centar Sarajevo, ali je odbijena uknjižba kroz upravne sporove i žalbe. Sudski proces i dalje traje. 

Tokom posjete Herceg Novom održan je i sastanak sa advokatom gospodinom Vukašinom Šimrakom iz Herceg Novog, koji je uz saglasnost Općinskog vijeća, angažovan uz Pravobranilaštvo Općine Centar, za vođenje postupka pred  organima Crne Gore, a u vezi uknjižbe hotela "Plaža Zelenika" na Općinu Centar Sarajevo. Tom prilikom delegacija Općine Centar je obaviještena da je Sud zakazao ročište za 3. april 2023. godine na licu mjesta sa stručnjacima građevinske struke, kojem će prisustvovati i Pravobranilaštvo Općine Centar. 

Jedna od tema razgovora bila je mogućnost kulturne razmjene, odnosno učešća Općine Centar Sarajevo na idućem Prazniku mimoze, kao i učešće Opštine Herceg novi na manifestaciji "Festival u Centru" koja se organizira u okviru održavanja Sarajevo Film Festivala. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije