Stanovi u Crnoj Gori sve skuplji

Prosječna cijena kvadrata u Podgorici dostigla 1.700 eura

24.11.2023. 10:27 / Izvor: seebiz.eu
stanovi

Stanovi u Crnoj Gori sve skuplji a prosječna cijena kvadrata u Podgorici dostigla 1.700 eura.

Cijene stanova u Crnoj Gori nastavile su da rastu, pa je prosječna cijena kvadrata u novogradnji u trećem kvartalu iznosila 1.643 EUR.

To je 9,5% više u odnosu na drugi kvartal, dok je skoro 24,5% više u odnosu na isti period lani, kada je kvadrat koštao 1.319 EUR.

Stanovi su najskuplji u Podgorici, gdje je prosječna cijena za kvadrat iznosila 1.700 EUR.

To znači da su cijene u glavnom gradu skočile za 7,5% u odnosu na drugo tromjesečje, odnosno 16,3% u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Cijene nekretnina porasle su i na primorju, gdje je kvadrat koštao 1.584 EUR.

Podsjetimo, u prethodnom kvartalu ta cifra je iznosila 1.413 EUR i bila je niža 12,1%.

Prosječna cijena kvadrata na sjeveru iznosila je 1.288 EUR, osam eura više u odnosu na prošli kvartal. Stanovi su i dalje najjeftiniji u središnjem regionul kdje je kvadrat bio 662 EUR.

"Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavisi od učešća stanova koji pripadaju kategoriji solidarne stambene izgradnje. Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća", pojasnili su iz Monstata.

Kako su naveli, u saopštenju su prikazane prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji prema kategorijama privredna društva, odnosno prosječna tržišna cijena i solidarna stambena izgradnja.

Tako je prosječna tržišna cijena kvadrata u novogradnji iznosila 1.647 eura, dok je u kategoriji solidarna stambena izgradnja bila 589 EUR.

"Prema metodologiji istraživanja cijene stanova u novogradnji, u obračun prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji u obzir se uzimaju samo stanovi koji su prvi put prodati na tržištu, odnosno za koje je prvi put zaključen kupoprodajni ugovor. Predmet posmatranja ovog istraživanja nijesu stanovi starog stambenog fonda, niti ostale vrste nepokretnosti - poslovni objekti, zemljište i drugo.", precizirali su iz Monstata.

Takođe, istraživanje ne predstavlja odraz ponude i potražnje novih stanova na tržištu, već cijene obračunate na osnovu zaključenih kupoprodajnih ugovora, dodali su.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije