Idejno rješenje projekta: Rektorat Univerziteta u Tuzli dobija novu zgradu

07.01.2011. 14:08 / Izvor: eKapija.ba
Idejno rješenje projekta: Rektorat Univerziteta u Tuzli dobija novu zgradu

U Tuzli je jučer upriličena prezentacija idejnog rješenja projekta za rekonstrukciju zgrade Doma armije za potrebe Rektorata Univerziteta u Tuzli.

Rektor Univerziteta u Tuzli, Enver Halilović, sa prorektorima u prostorijama Rektorata, primio je Jasmina Imamovića, načelnika Općine Tuzla, Kemala Kurevića, šefa Službe za komunalne poslove Općine Tuzla te Selmu Pašić, direktoricu Zavoda za urbanizam Tuzla.

Halilović je upoznao goste o aktivnostima Univerziteta u Tuzli, kao prvog integriranog univerziteta u Bosni i Hercegovini i na prostorima Balkana. Istakao je da razvoj univerziteta teče u akademskom i naučnoistraživačkom smjeru.

Univerzitet u Tuzli svake godine provodi internu evaluaciju, a sada provodi aktivnosti i za eksternu evaluaciju, kao uslov za akreditaciju Univerziteta. Tri ključne stvari na kojima se trenutno radi su: organizovanje Univerzitetske biblioteke, osnivanje Centra za izdavačku djelatnost i donošenje pravilnika o radu Univerziteta. Neki od pravilnika su već usvojeni: Pravila studiranja u I, II i III ciklusu, Pravilnik o ocjenjivanju studenata, Pravilnik o angažmanu nastavanika sa Univerziteta u Tuzli na drugim univerzitetima, zatim Pravilnik o Tempus projektima, Pravilnik o izdavačkoj djelatnosti, u kojima su utvrđene procedure rada u svim oblastima djelovanja.

Vlada Federacije BiH je donijela Odluku o ustupanju kasarne Husein kapetan Gradaščević na raspolaganje Univerzitetu u Tuzli. Rektor Univerziteta u Tuzli je istakao da se radi na intenziviranju aktivnosti na izgradnji Kampusa, kako bi prilagodili njene kapacitete potrebama Univerziteta, što je uvršteno i u Strategiju razvoja Univerziteta od 2010-2015 god. Dom armije je također stavljen na raspolaganje Univerzitetu u Tuzli. Danas je izvršena prezentacija Idejnog rješenja projekta za rekonstrukciju zgrade Doma armije za potrebe Rektorata Univerziteta u Tuzli.

"Idejni projekat za zgradu Rektorata je tek polazna tačka za predstojeće aktivnosti za koje je neophodna adekvatna podrška cijele društvene zajednice", istakao je rektor Halilović.

"Sinergija Općine Tuzla i Univerziteta u Tuzli je nezaobilazan faktor razvoja Tuzlanskog kanotna. Jačanje razvoja univerziteta, zajedno sa osnovnim i srenjim obrazovanjem, predstavlja top prioritet razvoja naše zajednice", naglasio je načelnik Imamović.

U Prostornom planu Općine Tuzla do 2026. godine uvrštena je kasarna Husein kapetana Gradaščevića tj. Kampus Univerziteta u Tuzli. Načelnik smatra da je samo Idejno rješenje Kampusa ambiciozno zamišljeno, što pokazuje ozbiljnost razvoja Univerziteta. Istakao je da Općina Tuzla jako zainteresirana da pomogne Univerzitetu u njegovom razvoju i autonomiji.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije