Čeka se međunarodni tender za obnovu Španskog trga u Mostaru

10.02.2011. 14:32 / Izvor: eKapija.ba
Čeka se međunarodni tender za obnovu Španskog trga u Mostaru

Nakon što je španska vlada odobrila sredstva, a projekat dobio zeleno svjetlo na Gradskom vijeću, u Mostaru bi uskoro trebala početi obnova Španskog trga. Novac u iznosu od milion KM, osim Kraljevine Španije, osigurali su Grad Mostar i Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP).

Direktor Zavoda za prostorno uređenje Mostar Salem Bubalo za eKapiju je potvrdio da je ovaj projekat nastao kao rezultat dobre saradnje sa prijateljskom državom Španijom i španskim nevladinim organizacijama koje djeluju u Mostaru. Sami naziv trga predstavlja odavanje počasti španskim vojnicima, koji su poginuli tokom njihove misije u BIH.

"Idejno rješenje i izvedbeni projekat su već urađeni. Obnova će podrazumijevati zamjenu instalacija, postavljanje nove podloge, javnog toaleta, novog mobilijara te izmještanje spomenika španskim vojnicima na drugi dio platoa", istakao je Bubalo.

Podsjećamo, tokom prošle godine obnova Španskog trga dovedena je u pitanje, nakon što su se pojavile informacije da Španija zbog globalne ekonomske krize odustaje od ovog projekta. No, ugovorom koji su početkom ove godine potpisali gradonačelnik Ljubo Bešlić, ambasador Kraljevine Španjolske u BiH Alejandro Alvargonzales i generalna direktorica UNDP-a za Balkan i Europu Sarah Poole stvorili su se svi uslovi za početak realizacije projekta.

Implementacija rekonstrukcije gradskog trga povjerena je UNDP-u, koji je zadužen da, nakon revizije projekta, pripremi dokumentaciju i objavi međunarodni javni poziv za izvođača radova. Inače, obnova Španskog trga u Mostaru dio je većeg UNDP-ovog projekta pod nazivom "Poboljšanje kulturnog razumijevanja u BiH".

N.V.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije