U bivšim republikama SFRJ pola milijarde eura imovine

Investicije / NEKRETNINE

U bivšim republikama SFRJ pola milijarde eura imovine

Jugobanka, Beogradska banka, Beobanka i Investbanka, koje su u stečaju, više od deceniju čekaju na okončanje brojnih sporova koje vode u bivšim jugoslovenskim republikama kako bi došle do svoje imovine vrijedne više od pola milijarde eura.

05.07.2015. 10:43 / Izvor: SRNA

Jugobanka, Beogradska banka, Beobanka i Investbanka, koje su u stečaju, više od deceniju čekaju na okončanje brojnih sporova koje vode u bivšim jugoslovenskim republikama kako bi došle do svoje imovine vrijedne više od pola milijarde evra, pišu beogradske "Večernje novosti", pozivajući se na podatke Agencije za osiguranje depozita, stečaj i sanaciju banaka.

Samo Jugobanka vodi 59 sporova u bivim republikama SFRJ i to najviše u Hrvatskoj, čak 23, u Crnoj Gori 21, BiH 11 i četiri u Makedoniji.

Ukupan iznos tužbenih zahtjeva ove banke po svim osnovama prema firmama iz država sukcesora bivše Jugoslavije iznosi 250 miliona eura.

U Hrvatskoj Jugobanka u stečaju potražuje šest nekretnina koje su korištene kao glavne filijale, kao i odmarališta na Krku i kuće na Hvaru.

Jugobanka vodi veći broj postupaka za dugove firmi sa teritorije BiH, Makedonije i Hrvatske u vezi sa obavezama prema Pariskom klubu povjerilaca. Vrijednost tužbenih zahtjeva u BiH iznosi 22 miliona eura, Hrvatskoj 23, a u Makedoniji 11 miliona eura.

Beogradska banka potražuje oko 12 miliona dolara i 7,5 miliona eura od povjerilaca sa teritorije bivših republika, a najviše od firmi iz Slovenije - 11,3 miliona dolara. Od kompanija iz BiH potražuje oko 400.000 dolara i 7,5 miliona eura.

Investbanka je na teritoriji BiH u trenutku otvaranja stečaja imala 24 objekta, od kojih je 20 prodala i naplatila, a ostale su još četiri neprodate nekretnine.

U Hrvatskoj Investbanka ima dvije nepokretnosti - poslovne prostore bivših filijala u Zagrebu i Osijeku ukupne površine više od 1.000 metara kvadratnih.

Tužbeni zahtjev za naknadu štete tržišne cijene nepokretnosti u Zagrebu odbio je prvo nadležni sud 2003. godine, a zatim i Vrhovni sud Hrvatske.

Beogradska banka potražuje imovinu od Hrvatske, Crne Gore i BiH, gdje je predmet spora objekat u Tuzli, kao i "Kozara prevoz" u Republici Srpskoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije