Imovina bivšeg PD "Borike" ide u provaliju

07.09.2016. 11:25 / Izvor: Akta.ba
Imovina bivšeg PD 'Borike' ide u provaliju

U turističkom pogledu ljeto je propalo. Hotel samuje čak i bez video nadzora, jer su skinute svevideće kamere.

Nedavno smo pisali o mrtvilu u i oko bivšeg Planinskog dobra "Borike". Iako je od tada prošlo više od mjesec dana, gore se ništa nije promijenilo na bolje. Naprotiv, piše portal 058.ba.

U turističkom pogledu ljeto je propalo. Hotel samuje čak i bez video nadzora, jer su skinute svevideće kamere. Ergela je sve više siromašnija. Od jeseni prošle godine prodato je oko 75 grla konja. Onih 30-tak, a neki kažu i manje, u potrazi za hranom tumaraju po Borikama i na Sjemećkom polju koje niko ne obilazi da bar donese šaku soli ili kilogram zobi. Objekti takođe propadaju. Vjetar je ovih dana otkrio veći dio limenog krova na bivšem ovčarniku i sad ovaj objekat ubrzano propada. Nisu u boljem položaju ni ostali objekti. U najlošijem je stanju nekadašnja pumpa za gorivo itd. To i opšte stanje, posebno Ergele konja, zabrinulo je sve kojim je imalo stalo do ovog stogodišnjaka u privredi rogatičke opštine.

Tomo Ujić, jedan od prvih vlasnika privatizovanog rogatičkog "Agrokombinata", u okviru koga je bilo PD "Borike“, reče da su oni 2011. preprodali "Borike" Mladenu Stojanoviću iz Banja Luke. Hotel je istina bio u nešto lošijem stanju, ali je radio i zapošljavao desetak stalnih radnika. Ergela je imala 356 grla konja sa kontinuirano potrebnom količinom hrane i odgovarajućim brojem radnika koji su ih opsluživali. Šta se u međuvremenu desilo on ne zna?!, ali je i po njemu čudno ovo što se u posljednje vrijeme dešava oko toga kolektiva.

Kuda ide imovina bivšeg PD "Borike"i posebno ergele konja, Boričanin Dragoljub-Mišo Stojanović, odvažio se, i kazuje:

"Ide u provaliju, a za to je na prvom mjestu krivac država. Omogućila je kriminalnu privatizaciju kroz koju su se obogatili pojedinci. Ergelu i sve ostalo na Borikama prvi je u crno zavio moj prezimenjak Mladen Stojanović, koji radi u resorima vlasti u Banja Luci. I za ovog novog vlasnika, trećeg po redu, zove se Šljivić iz Mokrog kod Pala, tvrdi se da je blizak aktuelnoj vlasti. On će, sve su prilike, biti grobar ergele i ostalog što je ostalo od bivšeg Planinskog dobra „Borike“ iako je puno obećavao. Gdje je zapelo ja ne znam, ali stanje je katastrofalno. Ergela je spala na 28 grla računajući i pepinjere i pastuhe koji su uvijek bili u štalama, a sada, u nedostatku hrane, traže je na pašnjacima po Borikama i na Sjemećkom polju, ali dokle? Već je ljeto na izmaku a ni metar sijena za zimu nije ukošen, a da se ne govori o zobi i ječmu kao neizostavnom artiklu u ishrani elitnih i ostalih konja".

Za spas ergele, smatra Stojanović, odavno je pet do dvanaest. Na potezu je država, lokalna zajednica, Međunarodno udruženje za zaštitu bosansko-brdskih konja i za zaštitu životinja uopšte. Pošto se radi o privatnom vlasništvu, načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac reče da su njima ruke zavezane.

"Čekajući potez vlasnika mi u lokalnoj zajednici još uvijek nismo, iako smo trebali, ponudili u zakup najveći dio državnog zemljišta koje je nekad bilo na korišćenju PD „Borike“. Inače, teško je i zamisliti da se ugasi ergela koja je bila rasadnik najizdržljivijih i najljepših konja u Evropi. Kako je trenutno stanje, to će se desiti uskoro, jer će konji uginuti od gladi", smatra Puhalac.

Možda će spas za ergelu biti činjenica da ju je ovih dana obišla komisija Međunarodnog udruženja uzgaivača bosansko-brdskog konja na čelu sa predsjednikom Antonom Dolinšekom i upoznala se sa katastrofalnim stanjem koje traži hitnu intervenciju. Pošto je još uvijek ostao genetski potencijal, ozbiljnim radom ergela bi se, njeno je mišljenje, mogla obnoviti. Otuda i prijedlog da se formira državna ergela koju bi finansirao jedan ili oba entiteta u BiH.

O tome je ovih dana, kako je rečeno, već upoznat načelnik opštine Rogatica, a biće upoznati i ostali nadležni organi u Republici Srpskoj i na nivou BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije