Projekat "Zapošljavanje mladih i žena u ruralnim područjima" u RS-u

26.10.2019. 17:03 / Izvor: SRNA
Projekat 'Zapošljavanje mladih i žena u ruralnim područjima' u RS-u

Projekat podržava Višegradski fond, odnosno njegovi članovi - Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska.

Mogućnost zapošljavanja mladih i žena posredstvom lokalnih akcionih grupa bila je jedna od tema na prezentaciji održanoj na Sokocu u okviru projekta koji sprovodi Mreža za ruralni razvoj u BiH.

Predsjednik Lokalne akcione grupe "Devetak" Slavica Ašonja rekla je da je na prezentaciji razgovarano i o podršci zapošljavanju putem socijalnog preduzetništva, te o razvoju kratkih lanaca vrijednosti.

Učesnici prezentacije, koja je održana u četvrtak, bili su predstavnici lokalnih službi i nevladinih organizacija čija je djelatnost vezana za poljoprivredu, te mladi zainteresovani za ovaj vid edukacije.

Ivica Sivrić iz Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu iz Mostara predstavio je pozitivne prakse usko vezane za kratke lance u proizvodnji hrane i prednosti tradicionalnog načina proizvodnje.

Sivrić je naglasio da ljudi sve manje vjeruju multinacionalnim kompanijama i velikim trgovačkim lancima, pa je cilj ovakvih prezentacija ohrabriti poljoprivredne proizvođače da se vrate kraćim kanalima distribucije proizvoda - putem društvenih mreža i informacionih tehnologija.

Projekat "Zapošljavanje mladih i žena u ruralnim područjima posredstvom kratkih lanaca vrijednosti socijalnog preduzetništva i lokalnih akcionih grupa i lider principa u BiH" realizuje se u okviru Mreža za ruralni razvoj u BiH, zajedno sa partnerima iz zemalja Balkana.

Projekat podržava Višegradski fond, odnosno njegovi članovi - Češka,Slovačka, Poljska i Mađarska.

Lokalna akciona grupa "Devetak" osnovana je 2011. godine i djeluje na području opština Han Pijesak, Rogatica i Sokolac.

Ova grupe bavi se organizovanjem različitih aktivnosti za poboljšanje kvaliteta života na selu, povezivanjem nosilaca individualnih djelatnosti s ciljem planiranja zajedničkih aktivnosti, razmjene iskustava i savjetovanja, te razvojem ruralnih zajednica kroz sprovođenje strategije ove grupe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije