Projekat "Zeleni gradovi" narednih mjeseci u Sarajevu, Banjoj Luci i Zenici

09.05.2019. 10:10 / Izvor: Akta.ba
Projekat 'Zeleni gradovi' narednih mjeseci u Sarajevu, Banjoj Luci i Zenici

Projekat "Zeleni gradovi" predstavljen je juče u Sarajevu u okviru Godišnjeg sastanka i poslovnog foruma EBRD 2019.

Projekat "Zeleni gradovi" predstavljen je juče u Sarajevu u okviru Godišnjeg sastanka i poslovnog foruma EBRD 2019.

Riječ je o projektu koji će se realizovati u narednih šest mjeseci u Sarajevu, Banjoj Luci i Zenici, kao gradovima koji imaju više od 100.000 stanovnika. Svi glavni gradovi u regionu Zapadnog Balkana, sada su u programu.

Na panel diskusiji u "Zeleni gradovi = kvalitetniji život građana"učestvovao je i gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić.

Na ovom panelu bilo je riječi o održivom razvoju modernih gradova, koji podrazumijeva akcione planove za rješavanje problema, kao što su vodosnabdijevanje, otpadne vode, zagađenje vazduha, modernizacija saobraćaja, zaštita od prirodnih katastrofa i slično.

Gradonačelnik Radojičić učestvovao je na ovom panelu na poziv Evropske banke za obnovu i razvoj, zajedno sa ministrom za investicije i međunarodnu saradnju Egipta Saharom Naserom, gradonačelnikom Tirane Erionom Veliajem i nekoliko zvaničnika Evropske banke za obnovu i razvoj, Svjetskog klimatskog fonda i uglednih svjetskih kompanija.

Nandita Parshad, direktorica Grupe za održivu infrastrukturu, rekla je na panelu da održivi projekti EBRD-a za zelene gradove kojima se gradovi prijavljuju „imaju stvaran uticaj“ na poboljšanje života ljudi kroz bolje okruženje.

"Smanjuju emisiju CO2 za 372.000 tona godišnje, što je ekvivalent trajnom uklanjanju 80.000 automobila sa puta; oni pružaju bolji i čistiji transport; čistiju vodu za piće, poboljšavaju zdravlje građana, oni osiguravaju da se otpadna voda pravilno tretira i ispušta, te smanjuju troškove grijanja za urbano stanovništvo. To su priznali i drugi gradovi, a sada ima 25 zelenih gradova EBRD-a", istakla je ona.

Inače, napredak u ovom pionirskom programu je premašio očekivanja. Pokrenut je 2016. godine sa samo 250 miliona eura finansiranja, za koje se očekivalo da će trajati pet godina. Ipak,  zeleni gradovi EBRD-a pokazali su se tako popularnom da je obnovljen za samo dve godine.

U oktobru 2018. godine EBRD je odobrila dodatnih 700 miliona eura za gradove sa jakim potrebama i snažnom posvećenošću poboljšanju ekoloških performansi.

Time se povećava broj gradova koji se mogu podržati, s ambicijom da EBRD-ova porodica zelenih gradova dođe do broja 100.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije