Završeni građevinski radovi na obilaznici oko Brčkog

17.05.2019. 08:10 / Izvor: Akta.ba
Završeni građevinski radovi na obilaznici oko Brčkog

Višegodišnja težnja, želja i potreba građana Brčko distrikta BiH da se postojeći teretni saobraćaj izmjesti sa gradskih ulica konačno je ostvarena.

Višegodišnja težnja, želja i potreba građana Brčko distrikta BiH da se postojeći teretni saobraćaj izmjesti sa gradskih ulica konačno je ostvarena. Od ideje iz 2004. godine do realizacije u 2019. godini moralo se ispuniti niz preduslova, uključujući i kreditna sredstva od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da bi se jedan takav projekat implementirao.

Ovoj generaciji se posrećilo da budu savremenici i svjedoci izgradnje velikog, modernog i prijeko potrebnog objekta, obilaznice oko Brčkog čija dužina iznosi 18,86 km. Ali to nije samo put. Na samoj trasi je izgrađeno 19 objekata od čega je 11 mostova dužine 35 – 320 m, pet natputnjaka i tri potputnjaka. Izvršena je regulacija 18 vodotokova sa obaloutvrdom koji u mnogome popravljaju hidrološke probleme koji su bili prisutni na terenu. Ukupna dužina tretiranih vodotokova je blizu četiri km. Takođe, unutarnja odvodnja ili cijev sa prorezom je izgrađena na licu mesta u ukupnoj dužini od oko 23 km. Izgrađeno je šest raskrsnica od čega su četiri kružne i dvije raskrsnice u nivou.

Posebno je važno istaći da je pored trase sa lijeve i desne strane urađeno niz pristupnih puteva ili paralelnih služnih puteva u ukupnoj dužini od oko 24 km. Tehnika, tehnologija i kvalitet izvedenih radova su na vrlo visokom nivou.

Nakon što su radovi uspješno okončani, slijedi tehnički pregled, pribavljanje upotrebne dozvole i puštanje u saobraćaj. Taj posao je u nadležnosti Vlade Brčko distrikta BiH i vjerovatno će biti i uspješno okončan. Nakon puštanja obilaznice u funkciju očekuje se značajno saobraćajno rasterećenje, te normalniji i podnošljiviji uslovi života i rada u samom gradu, prije svega u pogledu gužvi i onečišćenja vazduha uslijed ogromne količine izduvnih gasova koje proizvode teretna vozila.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije