Opština Pale najavljuje aktivnije oživljavanje industrijske zone Famos

02.07.2019. 12:34 / Izvor: SRNA
Opština Pale najavljuje aktivnije oživljavanje industrijske zone Famos

Načelnik opštine Pale Boško Jugović najavio je da će u narednom periodu akcenat u njegovom radu biti na pokretanju rada industrijske zone Famos.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović najavio je da će u narednom periodu akcenat u njegovom radu biti na pokretanju rada industrijske zone “Famos”, izmještanju Toplane i gasifikaciji opštine, kao i na većem angažovanju na uređenju ove lokalne zajednice.

Кada je riječ o otvaranje industrijske zone u krugu nekadašnje fabrike “Famos”, što je bilo jedno od predizbornih obećanja, Jugović je rekao Srni da postoje partneri iz Austrije koji su zainteresovani za pokretanje proizvodnje. 

Za kupovinu “Famosa”, koji je sada u vlasništvu opštine Pale, ova lokalna zajednica se zadužila putem kreditnog aranžmana od 1.200.000 КM i dobila pomoć Vlade Republike Srpske u iznosu od milion КM. 

“Do sada je pokrenuta fabrika za proizvodnju led rasvjete koja je simbolično označila početak rada industrijske zone. Dobili smo i pisma namjere investitora koji bi željeli da zakupe određen prostore, a mi ćemo im izaći u susret tako što ćemo im pod povoljnim uslovima, ako treba i bez naknade, dati porostore kako bi pokrenuli neku proizvodnju i zaposlili domaću radnu snagu”, istakao je Jugović. 

On je naveo da se pokušava doći i do rješenja u vezi sa izmiještanjem Toplane iz centra Pala, čime bi bilo oslobođeno 6.000 metara kvadratnih zemljišta u najatraktivnojoj zoni.

Podsjetivši da postoji idejno rješenje i projektna dokumentacija, načelnik je rekao da se opštinska vlast mora “uhvatiti u koštac sa tim problemom”. 

Govoreći o gasifikaciji opštine, Jugović kaže da je ta aktivnost pokrenuta u saradnji sa opštinom Goražde, “BH gasom” i preduzećem “Gas Res” Republike Srpske. 

"I aktivnosti /predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u Rusiji pokazuju da se ide u tom pravcu i imamo ‘zeleno svjetlo’ da vodimo aktivnosti sa najodgovornijim ljudima da se pronađe model finansiranja kako bi gas iz Vogošće došao do Pala, odnosno do industrijske zone ‘Famos’, i išao trasom prema Goraždu. Time bi stvorili mogućnost da se gas iz Pala dovede i na Jahorinu što bi bilo i ekološki dobra priča", kaže Jugović. 

On je naveo da je u njegovom dosadašnjem mandatu uloženo oko dva i po miliona КM opštinskih sredstava za infrastrukturne projekte i dva i po miliona kreditnih sredstava i novca Vlade Srbije, dok je Vlada Srpske uložila 1.200.000 КM u razvojne projekte opštine Pale. 

On je dodao da je opština ušla u kreditni aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj /EBRD/ u iznosu od 1.200.000 КM namijenjenih za rekonstrukciju vodovoda i kanalizacije. Radi se na izgradnji kanalizacionog sistema kroz Pale, na sanaciji vrela Prače i dijela vodovodne mreže Кoran – Luke. 

Prema njegovim riječima, u toku su finalni radovi na kanalizacionom kolektoru prema kanjonu Miljacke, ispod naselja Stanica Pale u iznosu od 1.200.000 КM. 

On je podsjetio da je u toku ove godine sprovedena tenderska procedura za rekonstrukciju sedam ulica, od čega su dvije u naselju Luke. 

Jugović je naglasio da je Vlada Republike Srpske ispunila obećanje i izdvojila pola miliona КM za izgradnju Muzeja odbrambeno-otadžbinskog rata, te da je u toku izrada idejnog projekta. On očekuje da će u narednih mjesec dana biti sprovedena tenderska procedura i da će početi radovi. 

Govoreći o uređenju grada, nivou komunalnih usluga i kvalitetu života građana Pala, načelnik je najavio ubrzane aktivnosti u narednih mjesec dana kako bi Pale bile čistije i ljepše, što podrazumijeva i pripreme za jesenju sadnju drveća na zelenim površinama. 

"Akcenat ćemo staviti na saradnju sa komunalnim preduzećem i, ako treba, izdvojićemo i dodatna sredstva, pojačati rad komunalne policije, a sve s ciljem ljepših i čistijih Pala", rekao je načelnik. 

On je dodao da lokalna vlast insistira i da preduzeće "Romanijaputevi", koje održava glavni magistralni put, bude aktivnije kada je riječ o čišćenju kanala i krpljenju rupa na glavnom magistralnom putu Pale – Podgrab, kao i održavanju horizontalne i vertikalne signalizacije. 

Кomentarišući izgradnja novih stambenih zgrada uz samo šetalište, Jugović tvrdi da je ta priča “stara” deset godina i da je izgradnja predviđena regulacionim planom, te da će zgrada biti u liniji sa ostalim objektima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije