Počela akcija čišćenja terena za turističko-rekreativni kompleks Manjača

05.07.2019. 10:17 / Izvor: Akta.ba
Počela akcija čišćenja terena za turističko-rekreativni kompleks Manjača

Uz pomoć građevinske mehanizacije i ljudstva očistiće se i spojiti staza namijenjena za obilazak jezera "Šljivno".

Na području Manjače počela je akcija čišćenja terena i uređenja za budući turističko-rekreativni kompleks. U ovoj prvoj fazi projekta "Manjača kao turističko-rekreativi kompleks" učestvuju javne ustanove i institucije, te društveno odgovorne firme koje su prepoznale značaj projekta, Udruženja sportova na vodi, Udruženja građana  i ekološke sekcije, vatrogasci, te mnogi drugi koji su se odazvali u velikom broju. Danas je održana i prezentacija ovog projekta na Razvojno-edukativnom centru "Manjača".

Uz pomoć građevinske mehanizacije i ljudstva očistiće se i spojiti staza namijenjena za obilazak jezera "Šljivno" koja će služiti kao šetalište, te put do smještajnih jedinica koje će biti izgrađene u jednoj od narednih faza.

Pripremiće se teren za dalje radove izgradnje privremenih objekata na obali jezera, dio plaže koji će se koristiti za kupanje, kao i dio na kojem će biti locirana igrališta za djecu i odrasle.

"Uz gradske, današnjoj akciji odazvala su se brojna udruženja i organizacije i na takav način vidimo koliki je interes za jedan ovakav projekat koji će, itekako, služiti kako našim sugrađanima tako i turistima", kazao je zamjenik gradonačelnika Banje Luke Srđan Amidžić.

Projekat "Manjača kao turističko-rekreativi kompleks", vrijedan milion i po KM, ima za cilj razvoj "zone Manjača" kao novog turističkog i rekreativnog kompleksa i kao takav rezultat je zajedničke saradnje i inicijative Turističke organizacije Banja Luka, Gradske razvojne agencije i Centra za razvoj poljoprivrede i sela koji su prepoznali Manjaču kao područje izuzetnih potencijala.

Prema riječima direktra Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draška Ilića cilj je da se uredi ovo mjesto, koje će biti dostupno stanovnicima Banje Luke ali i svima koji prolaze ovim prostorom.

"Drago mi je što su se brojna udurženja i preduzeća odazvala ovoj akciji i zajedno sa nama učestvuju u ovoj aktivnosti", rekao je on.

Pomoćnik direktora Turističke organizacije grada Minja Šurlan rekla je da i ovaj projekat znači proširenje turističke ponude grada.

"U narednim fazama, kada riješimo objekte za noćenje svi će imati priliku da ovdje borave i duže od jednog dana. Ideja nam je da ova lokacija postane prostor za kapmovanje", istakla je ona.

Direktor Gradske razvojne agencije Mario Milanović istakao je da ta agencija sada radi na urbanističkom planiranju samog prostora.

Prema njegovim riječima, aplicirali su za sredstva kod donatora za naredne faze realizacije ovog projekta, poput postavljanja bungalova, uređenje infrastrukture, fabriku kontejnera i ostale sadržaje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije