U septembru počinju pregovori o izgradnji kraka gasovoda 'Turski tok' prema RS-u

Investicije / PROJEKTI

U septembru počinju pregovori o izgradnji kraka gasovoda "Turski tok" prema RS-u

Gasovod, odnosno krak ruskog gasovoda “Turski tok” bi trebalo da ide iz Srbije, odnosno od Bijeljine do Banjaluke i Prijedora te da prati trasu budućeg autoputa.

11.09.2019. 10:18 / Izvor: Glas Srpske

Predstavnici Republike Srpske krajem septembra počinju opsežne pregovore sa ruskom kompanijom “Gasprom” o izgradnji kraka gasovoda “Turski tok” prema RS-u, potvrdio je “Glasu Srpske” šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović.

Gasifikacija Republike Srpske potvrđena je u junu u Rusiji tokom sastanka srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović sa predsjednikom Upravnog odbora ruske kompanije “Gasprom” Aleksejem Milerom u Sankt Peterburgu.

„Krećemo da radimo. Razgovore otvaramo krajem septembra o procedurama i daljim koracima koji su pred nama“, rekao je Perović koji je ranije isticao da je riječ o veoma važnom poslu i projektu pred kojim je Srpska, a koji podrazumijeva studiju izvodljivosti, tehničke dijelove, usaglašavanje sa trasom autoputa i druge detalje.

Gasovod, odnosno krak ruskog gasovoda “Turski tok” bi trebalo da ide iz Srbije, odnosno od Bijeljine do Banjaluke i Prijedora te da prati trasu budućeg autoputa.

Postoji mogućnost i da bude nastavljen i ka Hrvatskoj ili FBiH, ako za to bude postojao interes, ali je i istaknuto da će biti potrebna saglasnost Savjeta ministara BiH da se pređe granica na Drini i dovede krak gasovoda iz Srbije u Srpsku.

“Gasprom” bi trebalo da obezbijedi 300 miliona eura za izradu gasovoda sa stanicama koje treba da pojačaju pritisak i omoguće kvalitetnu isporuku gasa. Projekat bi trebalo da bude urađen do jeseni, a Perović je ranije podvukao da je važno dobiti što je moguće bolje uslove za izgradnju gasovoda. Dogovorena je gradnja gasnih elektrana u Banjaluci i Prijedoru, kako je bilo predviđeno i u projektu “Južnog toka”, a stručnjaci poručuju da bi gasifikacija trebalo da donese ogromne prednosti privredi, među kojima su razvoj, jeftiniji energent, više domaćih i stranih investicija i energetska sigurnost.

I politički zvaničnici Republike Srpske ranije su ocijenili da je gasifikacija, odnosno izgradnja kraka gasovoda veoma važan projekat čija bi realizacija trebalo da omogući veću stabilnost i privredni rast.

Priča o gasifikaciji Republike Srpske traje nekoliko godina, kada je bio aktuelan projekat “Južni tok”. Osnovano je i preduzeće “Gas-Res” koje je, između ostalog, krajem 2017. godine potpisalo sporazum i pismo namjere sa ruskim “Gaspromom” o formiranju zajedničkog preduzeća, a kompletan plan gasifikacije u RS napravljen je kada je bio aktuelan “Južni tok”.

O priključenju na “Turski tok” bilo je riječi i početkom ove godine, kada je Milorad Dodik razgovarao sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Beogradu tokom njegove zvanične posjete Srbiji.

Bugarska kočnica

Da jedan krak gasovoda ide prema Republici Srpskoj bilo je predviđeno i projektom “Južni tok”, a novi “Turski tok” je, prema riječima stručnjaka, u stvari replika tog projekta. “Južni tok”, čiji je krak iz Srbije trebalo da vodi prema RS, obustavljen je nakon što je EU izvršila pritisak, a Rusija se potom okrenula partnerstvu sa Turskom. Kočnica za sada je Bugarska koja još nije dala zeleno svjetlo za prolazak gasovoda preko njene teritorije u Srbiju.

PODIJELI:

TAGOVI:

#Turski tok

#gasovod

#Gasprom

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije