Od Mostara, preko Širokog do RH novom brzom cestom

08.10.2019. 09:33 / Izvor: Večernji List
Od Mostara, preko Širokog do RH novom brzom cestom

Navodi se kako je u tijeku izrada glavnoga projekta (idejnog rješenja) trase.

Hoće li Mostar kao kulturno, gospodarsko i prometno središte Hercegovine u doglednoj buduć­nosti preko zapadne Hercegovine biti spojeno s Hrvatskom novom i primjerenijom prometnicom pitanje je na koje se dugi niz godina traži adekvatan odgovor, no, ako je suditi prema planovima nad­ležnih institucija u Federaciji, ovaj dio Hercegovine vrlo skoro mogao bi postati novo gradilište.

Naime, u godišnjem izvješću o poslovanju javnog poduzeća Au­toceste Federacije Bosne i Herce­govine u dijelu koji se odnosi na pregled pripremnih aktivnosti za ostale dionice autoceste i brze ceste donesen je opis brze ceste Mostar - Široki Brijeg - granica RH (faza I), a koja će biti dužine 63 kilometra.

Spojna točka

Navodi se kako je u tijeku izrada glavnoga projekta (idejnog rješenja) trase, kao i multikriterijalne analize, prometne studije i prethodne studije izvodljivosti, kao i prethodne procjene utjeca­ja na okoliš ove brze ceste prema uvjetima i ograničenjima lokal­ne zajednice. Također je upućen dopis resornom ministarstvu za usklađivanje spojne točke na gra­nici s Republikom Hrvatskom.

Po završetku izrade prvog di­jela projekta idejnog rješenja, pla­nira se izrada idejnog i glavnog projekta i odgovarajućih studija brze ceste: Mostar - Široki Brijeg - granica RH, a treba podsjetiti kako su odlukom Vlade Federa­cije BiH o usvajanju utroška dije­la sredstava "Kapitalni transferi javnim poduzećima - transfer za izgradnju autoceste i brzih cesta" (utvrđenih proračunom FBiH za 2018. godinu) (utvrđenih proračunom FBiH za 2018. godinu) za izgradnju ove dionice odobrena sredstva u vi­sini od 13 milijuna maraka koja će se utrošiti na projektiranje i eksproprijaciju.

Kada je riječ o uslugama pro­jektiranja koje se financiraju iz vlastitih sredstava, za glavni pro­jekt i studiju isplativosti ulaganja ove brze ceste u prošloj godini od predviđenih 220.000 maraka ostvareno je 219.658, a utvrđuje se kako je realizacija ugovora u skladu s planiranom dinamikom te je završetak ovih pripremnih aktivnosti planiran u ovoj godini.

Ova prometnica, jednom kada bude dovršena, donijet će mno­go koristi kada je riječ o boljem prometnom povezivanju unutar Hercegovine, ali i nameđunarodnim cestovnim pravcima te će u zajedništvu s koridorom Vc, koji bi do tada već trebao prolaziti kroz Mostar i dalje prema sjeveru, omogućiti pozicioniranje Herce­govine na europskoj prometnoj karti.

Strateški značaj

Ova, prometnica trebala bi po­vezati čvor Mostar na autocesti na koridoru Vc s čvorom Zagvozd na Dalmatini, odnosno Jadran- sko-jonskoj autocesti, a treba na­vesti i kako se u ovom trenutku aktivno radi i na još jednoj stra­teškoj prometnici koja će pove­zati Počitelj - Neum - Trebinje te granicu s Crnom Gorom, i to kao dio europski važnog Jadransko-jonskog koridora koji ide do Grčke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije