Planirana mini-hidrocentrala na Kaljini vrijedna 1,5 miliona KM

24.10.2019. 11:48 / Izvor: SRNA
Planirana mini-hidrocentrala na Kaljini vrijedna 1,5 miliona KM

Opština Sokolac ući će u proceduru izdavanja građevinske dozvole za izgradnju mini-hidrocentrale snage 300 kilovata na rijeci Kaljini.

Opština Sokolac ući će u proceduru izdavanja građevinske dozvole za izgradnju mini-hidrocentrale snage 300 kilovata na rijeci Kaljini, vrijednosti 1.500.000 KM, dogovoreno je na sastanku načelnika opštine Milovana Bjelice sa predstavnicima Komisije Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

Bjelica je nakon današnjeg sastanka na Sokocu rekao novinarima da je izgradnja ovog objekta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora planirana na rijeci Kaljina, na lokalitetu prema naselju Banjalučica.

On je istakao da je investitor "Eko-energija" iz Mostara, te da će posao izgradnje voditi Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Srpske, odnosno resor energetike u tom ministarstvu.

Pomoćnik ministra za energetiku u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Srpske Milan Baštinac naglasio je da su ispunjeni svi uslovi u kontekstu regulative i dosadašnjih aktivnosti investitora u opštini Sokolac, što je preduslov da resorno ministarstvo predloži Vladi Srpske da pokrene inicijativu raspisivanja javnog poziva o dodjeli koncesije na eksploataciji rijeke Kaljine.

Baštinac je dodao da će izgradnja mini-hidrocentrale biti veoma značajna za Sokolac jer će doprinijeti razvoju proizvodnje električne energije, sigurnosti snabdijevanja lokalnog stanovništva, a podrazumijeva i uređenje obale Kaljine.

"Kada završimo proceduru, što bi trebalo da uradimo u roku od četiri mjeseca, investitor bi mogao da na jesen počne sa građevinskim radovima, tako da bi u roku od godinu dana mini-hidroelektrana mogla da bude na mreži", najavio je Baštinac.

On je podsjetio da je investitor predao zahtjev i za dvije lokacije za istu namjenu na području opštine Višegrad, o čemu će Komisija resornog ministarstva tokom dana razgovarati i sa predstavncima te opštine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije