Primjer razvoja agroturizma u Brezi - Turisti sami beru voće na plantaži

23.11.2019. 09:00 / Izvor: Fena
Primjer razvoja agroturizma u Brezi - Turisti sami beru voće na plantaži

Ovaj primjer iz Breze je danas vodilja za druge koji razmišljaju o razvoju agroturizma.

Banjevac kod Breze, dom plantaže voća "Baš Bašča", lokacija je koja je posljednjih godina postala destinacija za primjer razvoja agroturizma u Bosni i Hercegovini.

Šefket Hrustanović, domaćin i vlasnik plantaže, s ponosom ističe da je u posljednjoj godini plantažu posjetilo više od 5.000 stranih turista.

"Plantaža voća "Baš Bašča" stotinu duluma, 11.500 stabala jabuke, kruške, šljive, 2.000 višnji, trešnji, malina, kupina, aronija, borovnica, ribizle. Ovdje turisti dođu,uživaju u svom sadržaju, beru zdravo voće sa grane. To je jedan jedinstven primjer gdje imaju priliku ubrati plodove, te platiti po količini koju uzmu. Imamo jezero sa 14 šadrvana, plantažne kuće i zabavni park. Izuzetno je važno da se ova lokacija prepozna kao odredište za sve one zainteresovane za agroturizam i mjesto koje nudi sadržaje za cijelu porodicu.", pojašnjava Hrustanović.

Turisti mogu da probaju domaće proizvode, pekmez i bestilj, sokove, koji se proizvode po tradicionalnoj recepturi.

"Cilj nam je da se ljudi osjećaju kao da njihova plantaža, te da to bude doživljaj koji nose odavde. Mogu uživati u zdravom voću, vođeni našom porukom da je bolje zdravom hranom očuvati zdravlje, nego ga vraćati ga lijekovima. Ponosni smo, jer smo pokazali da se vrhunski proizvodi mogu napraviti bez hemije i umjetnih gnojiva, aditiva i konzervansa. U Australiju izvozimo bestilj, u Njemačku šljive, a pripremamo za Dubai izvoz sokova od šljive, višnje, jabuke, maline. Pravimo iskorake svaki dan, zbog čega smo pored "Baš Bašče" pokrenuli i kompaniju "Mega Natura", s ciljem daljeg unapređenja segmenta proizvodnje i prerade.", dodaje Hrustanović.

U planu razvoja plantaže je osiguranje sušare i hladnjače, te proširenje aktivnosti koji se tiču promocije tradicionalne proizvodnje.

"Želimo vratiti zajednici, prenosimo znanje kroz škole, učestvujemo u različitim aktivnostima za opštu dobrobit. Ponosni smo što će ove godine naši proizvodi naći svoje mjesto na štandovima Ambasade SAD-a i Ambasade Švedske na Diplomatskom bazaru, gdje učestvujemo kroz saradnju sa Sweden/USAID FARMA II projektom.",  zaključio je Hrustanović.

Ovaj primjer iz Breze je danas vodilja za druge koji razmišljaju o razvoju agroturizma, a planovi kompanije upućuju da razvojni planovi zasnovani na promociji tradicionalne poljoprivrede imaju svoju budućnost u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Sweden/USAID FARMA II projekta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije