Objavljen međunarodni konkurs za budući kongresni centar u Banjoj Luci

27.12.2019. 11:35 / Izvor: Akta.ba
Objavljen međunarodni konkurs za budući kongresni centar u Banjoj Luci

Idejno rješenje za izgled ovog multifunkcionalnog objekta, a kako je ranije najavljivano, moglo bi biti izabrano krajem aprila ili početkom maja.

Grad Banja Luka raspisao je međunarodni konkurs za izradu idejnog rješenja multifunkcionalne dvorane - kongresnog centra.

Pravo učešća na konkursu imaju sva pravna i fizička lica koja ispunjavaju stručne i ostale uslove definisane tenderskom dokumentacijom bez obzira na teritorijalnu pripadnost.

Buduća dvorana biće locirana na atraktivnoj lokaciji, uz teniske terene „Mladosti“ kod Parka Mladen Stojanović, odnosno između Gradskog stadiona i tržnog centra „Delta planet“. Očekuje se da će konkurs izazvati znatnu pažnju arhitekata iz cijelog svijeta, kao što je već bio slučaj sa nedavnim, međunarodnim konkursom za most u Docu.

Idejno rješenje će se birati putem međunarodnog arhitektonskog konkursa, a ukoliko do krajnjeg roka za dostavljenje prijedloga stigne najmanje šest radova koji odgovaraju propozicijama konkursa, predviđene su dodjele novčanih nagrada i to za prvo mjesto 30.000 eura, drugo mjesto 15.000 eura i za treće mjesto 7.500 eura.

Idejno rješenje za izgled ovog multifunkcionalnog objekta, a kako je ranije najavljivano, moglo bi biti izabrano krajem aprila ili početkom maja.

Prema ranijim najavama, dvorana i ostali sadržaji najvjerovatnije će biti građeni po principu javno-privatnog partnerstva, a prema grubim procjenama, za relizaciju tog projekta biće potrebno između 35 i 50 miliona KM.

Njegova funkcija i kapaciteti treba da zadovolje, pored lokalnih, i šire, regionalne potrebe za ovom vrstom djelatnosti. Kulturna ponuda se ovim sadržajem proširuje, pa se stvaraju optimalni uslovi za razvoj koncertne, baletske i operske umjetnosti, jer su postojeći kapaciteti u gradu odavno prevaziđeni u tehnološkom i parametarskom aspektu .

Osim kulturne ponude, budući kompleks će poslužiti i za kongresnu djelatnost, koja u sebi objedinjuje fenomene razmjene naučnih saznanja, nauke i obrazovanja. Pomenute sadržaje prate i izlagačka djelatnost, ugostiteljstvo, poslovanje, administracija i ostale neophodne namjene.

Koncept multifunkcionalnog ­hibridnog sadržaja ima za cilj da racionalizuje korištenje prostora bez redukcije komfora upotrebe i tehnologije predviđenih namjena. Najzad, savremena pokretljivost korisnika i neprekidno ubrzavanje ritma života, te razvoj novih potreba ukazuje i na to da će budući kompleks doprinijeti i razvoju turističke ponude grada.

Konkurs je otvoren do 15. aprila iduće godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije