NP "Sutjeska" veliko gradilište- obnavlјaju se devastirani pavilјoni

24.02.2020. 13:18 / Izvor: Akta.ba
NP 'Sutjeska' veliko gradilište- obnavlјaju se devastirani pavilјoni

Od tri paviljona koja se obnavljaju, dva već decenijama nisu bila upotrebljiva, a sada će biti kompletno renovirana i dobiti moderno opremljene sobe i apartmane.

Nacionalni park „Sutjeska“ ovih dana je veliko gradilište- u toku je obnova više turističkih objekata, koji su dugi niz godina bili devastirani i neupotreblјivi.

Pavilјon C sa 30 ležajeva uništen je u poslјednjem ratu, a zahvalјujući Vladi Srbije, koja je za njegovu obnovu izdvojila 300 hilјada maraka, vraća mu se stari sjaj. Na pavilјonu A, kapaciteta 29 kreveta, mijenja se stolarija i namještaj, a sredstva je obezbijedila Vlada Srpske. Najveći zahvat je obnova pavilјona D, koji će uz pomoć EU i Srbije biti pretvoren u istraživačko-ekološki centar za studente iz Srbije, BiH i zemalјa zapadne Evrope.

„Tu će biti 43 kreveta za studente i profesore. U prizemlјu će biti laboratorije i prateći sadržaji. To je projekat prekogranične saradnje sa Šumarskim fakultetom iz Beograda i Srbijašumama.. Vrijednost projekta je oko 500 hilјada eura“, kaže direktor NP “Sutjeska” Dejan Pavlović.

Radovi na sva tri objekta biće završeni u ovoj godini, pa će uz hotel Mladost i nedavno izgrađene luksuzne vile na Tjentištu, te katune na Prijevoru, gosti imati veći izbor smještaja. Istovremeno, Nacionalni park je preko UNDP-a obezbijedio sredstva za obnovu planinske kuće na zelengorskom jezeru Donje bare, a u planu je i gradnja planinarskog doma na Prijevoru, jednom od najatraktivnijih vidikovaca u podnožju Maglića.

„Sigurno, ovo je najveći investicioni ciklus u Nacionalnom parku u poslјednjih 30 godina“,ističe direktor Pavlović.

Nakon ratnih razaranja, Nacionalni park još se oporavlјa. Nekada je to, zbog prirodnih lјepota i istorijskog značaja, bilo jedno od najposjećenijih mjesta u bivšoj Jugoslaviji.

Pavle Milanović, mještanin Tjentišta koji je u Parku radio duže od četiri decenije, prisjeća se da je sve vrvilo od gostiju.

„Sve je to bilo krcato puno, po dvoje spavalo u krevetu. Svaki dan tri, četiri hilјade lјudi na doručku, ručku i večeri“, prisjeća se Milanović.

Gledajući obnovu Parka, koja je u poslјednjih nekoliko godina sve izraženija, on vjeruje da dolaze bolјi dani.

„Samo gradnja, samo obnova. Bolјe će biti mnogo, i sad je već bolјe, prošla godina je bila odlična“, hvali Milanović aktuelno rukovodstvo Parka.

Prethodne godine oboreni su rekordi posjećenosti parka u posleratnom periodu. Uz nove objekte, očekivanja su da će pozitivan trend biti nastavlјen.

„Već imamo popunjeno 60 posto postojećih kapaciteta, a u oktobru imamo najavlјenu jednu veću grupu iz Danske, tako da će sigurno biti bolјa godina od prethodne“, optimista je direktor Pavlović.

U Nacionalni park „Sutjeska“ gosti stižu sa svih kontinenata. Zelengorska jezera, prašuma Perućica, najviši vrh BiH Maglić, uz spomenike i muzej Bitke na Sutjesci, samo su neki od razloga zbog kojih će ovo područje uvijek biti magnet za turiste.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije