Studenti u svom bazenu od oktobra?

03.03.2020. 09:25 / Izvor: Oslobođenje
Studenti u svom bazenu od oktobra?

Početna sredstva su obezbijedili Ministarstvo kulture i sporta FBiH i to 200.000 KM, Ministarstvo kulture i sporta KS-a 1.100.000 KM i Općina Centar 200.000 KM.

Profesori i studenti Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja, ali i brojne Sarajlije sa nestrpljenjem očekuju završetak radova na rekonstrukciji bazena. Svi rokovi su probijeni i više niko ne zna kada će konačno ovaj bazen biti otvoren.

Završna faza

"I mi smo tražili odgovore od izvođača i pojašnjeno nam je da specifičnost opreme i sofisticiranost bazenske tehnike koju je trebalo učiniti kompatibilnom s prvobitnim zastarjelim tehnološkim rješenjima, dugotrajne procedure nabavke opreme i specifična ugradnja uslovljavaju finalizaciju radova. Također je potrebno saniranje krovova objekata zgrade fakulteta koji su vezani uz bazen i dijelom prokišnjavaju i oštećuju objekat bazena. Tempo i detaljnu dinamiku završetka radova diktira Zavod za izgradnju KS-a kao nadzorni organ i izvođač radova. Prema posljednjim informacijama koje imamo, obnova bazena je u završnoj fazi. Evidentno je da Zavod za izgradnju KS-a zaista vrši velike napore kako bi zajedno sa izvođačem cjelokupan posao što prije doveo do kraja", rekao nam je Haris Alić, dekan Fakulteta za sport.

Trenutno se provjeravaju instalirane bazenske tehnike. Bazen se puni vodom kako bi se provjerio bazenski okvir prije instaliranja završnog keramičkog dijela radova.

"Bazen je trebao biti završen, ali to se nije dogodilo iz opravdanih nepredviđenih situacija na operativnom i tehničkom nivou koje je trebalo riješiti. Posljednje informacije koje imamo od Zavoda za izgradnju KS-a su da bi rekonstrukcija bazena trebala biti završena do sredine ove godine. To bi značilo da bi narednu studijsku godinu studenti trebali imati bazen na raspolaganju. Završetkom radova početkom akademske godine pružila bi se mogućnost ne samo studentima već i sportistima, rekreativcima, učenicima, članovima plivačkih klubova, građanima korištenje bazena u njegovom punom kapacitetu", dodao je Alić.

Podržana inicijativa

Radovi na rekonstrukciji bazena su započeli 2004. nakon što su Općina Centar, Grad Sarajevo, KS i FBiH prihvatili da podrže inicijativu Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja o rekonstrukciji bazena. Početna sredstva su obezbijedili Ministarstvo kulture i sporta FBiH i to 200.000 KM, Ministarstvo kulture i sporta KS-a 1.100.000 KM i Općina Centar 200.000 KM.

Završna faza rekonstrukcije bazena je počela krajem januara 2018.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije