Potpisan ugovor u vezi sa izgradnjom obilaznice u Brodu​

27.03.2020. 10:19 / Izvor: SRNA
Potpisan ugovor u vezi sa izgradnjom obilaznice u Brodu​

Realizacijom ovog projekta stvoriće se uslovi za izmještanje kompletnog teretnog saobraćaja iz uže gradske zone.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović i načelnik Broda Ilija Jovičić potpisali su danas u Banjaluci ugovor o prenosu prava svojine nad nekretninama bez naknade za potrebe izgradnje obilaznice u toj opštini, čime će biti  stvoreni uslovi za izmještanje komplet nog teretnog saobraćaja iz uže gradske zone.

Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske je 2014. godine uputilo inicijativu Ministarstvu komunikacija i transporta BiH da se iz sredstava GSM licence finansira izgradnja obilaznice oko Broda, jer je riječ o magistralnom putu koji vodi ka graničnom prelazu, saopšteno je iz resornog ministarstva.

U saopštenju se podsjeća da je Savjet ministara 2018. godine donio odluku o načinu raspodjele prenesenih namjenskih nerealizovanih sredstava uplaćenih na ime dodijeljenih GSM licenci, prema kojoj se Srpskoj prenose sredstva od  1,1 milion KM za izgradnju obilaznice Brod.

"Ostatak se finansira iz sredstava Javnog preduzeća `Putevi Republike Srpske`, a prema sporazumu ovog preduzeća i Broda, opština rješava imovinsko-pravne odnose", naveli su iz Ministarstva.

Realizacija projekta izgradnje obilaznice oko Broda podijeljena je u dvije faze - prva podrazumijeva rekonstrukciju dijela ulice Brodskog bataljona u dužini od oko jedan kilometar, a ugovorena vrijednost radova, koji su u završnoj fazi, iznosi 1.536.522 KM sa PDV-om.

Druga faza obuhvata izgradnju kružnog toka na spoju obilaznice sa magistralnim putem MI - 103 /M-14.1 po staroj klasifikaciji/, dionica Polje – Brod – spoj u smjeru Dervente i izgradnju kružnog toka na spoju obilaznice sa magistralnim putem MI - 103 /M-14.1 po staroj klasifikaciji/, dionica Brod – granica Republike Srpske /Brusnica/ – spoj u smjeru Odžaka /Svilaja/.

"Ugovorena vrijednost radova za ovu fazu iznosi 2.180.000 KM sa PDV-om, a počeće po završetku eksproprijacije i pribavljanja građevinske dozvole", kažu u resornom ministarstvu.

Realizacijom ovog projekta stvoriće se uslovi za izmještanje kompletnog teretnog saobraćaja iz uže gradske zone, jer se Brod suočava sa velikim problemima vezanim za dugo zadržavanje teškog teretnog saobraćaja u gradu koji gravitira graničnom prelazu i carinskom terminalu

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije