Bez definisanja konačnih troškova ništa od izgradnje tramvajskih stajališta

25.05.2020. 12:37 / Izvor: Akta.ba
Bez definisanja konačnih troškova ništa od izgradnje tramvajskih stajališta

I faza projekta izgradnje tramvajskih stajališta za kontrolisanu naplatu karata u Kantonu Sarajevo trenutno je obustavljena.

I faza projekta izgradnje tramvajskih stajališta za kontrolisanu naplatu karata u Kantonu Sarajevo trenutno je obustavljena.

Kako smo ranije pisali mnogo je razloga zbog čega građani još uvijek čekaju na nova stajališta.

Kao jedan od mogućih razloga navodi se i nedefinisanja pojedinih konačnih troškovnika iz projektne dokumentacije.

Glavni inžinjer na ovom projektu iz kompaniji  Euro-Asfalt, Munir Ramić za Akta.ba je kazao da njihova kompanija na ovom projektu zadužena za izgradnju stajališta, tačnije građevinske radove, opremanje stajališta, odvodnju kišnice, sprovedbu elektro radova ali i nabavku i postavljanje optičkog kabla gdje su nastali određeni problemi.

"Radovi su trenutno u zastoju zbog neusaglašavanja konačne cijene optičkoga kabla i pratećih elemenata prema predmjeru iz prihvaćenog glavnog projekta i cijena naknadnih – neugovorenih radova, što se uglavnom odnosi na površinsku odvodnju na stajalištima", kaže Ramić, te dodaje da bez konačnog dogovora oko spomenutih cijena radova, tj. bez definisanja konačnih troškovnika, u ovom trenutku ne mogu nastaviti radove.

Podsjećamo, glavni investitor u ovom projektu je Ministarstvo sobraćaja Kantona Sarajevo, izvođače radova čini konzorcij "BS Telecom Solutions" i kompanija "Euro-Asfalt", dok nadzor nad radovima vrši Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Ova kompanija je do sada, što nam je i Ramić potvrdio, izvršila glavne prireme za izvođenje radova na dva stajališta Otoka A i Nedžarići B, izradili su ovjese za postavljanje optičkog kabla, nabavili ukupnu količinu optičkog kabla koji se nalazi u njihovom skladištu, zatim su radionički izradili čelične konstrukcije stajališta ali i izradili i revidirali glavni projekt optičkog kabla i uputili ga na odobrenje investitoru, koji je isti i prihvatio.

"Naša kompanija je na svim svojim gradilištima organizirala radove u skladu sa uputama kriznih štabova tokom pandemije koronavirusa. U ovom slučaju, čak i da nisu postojali spomenuti problemi čijem se rješavanju nadamo što ranije u obostranom interesu, ne bismo svoje uposlenike doveli u stanje rizika od obolijevanja. Naime, uvjeti na spomenutom projektu ne bi dozvoljavali organizaciju karantina na način na koji smo to učinili na našim ostalim gradilištima gdje se radovi nisu nikako prekidali, a gdje je istovremeno učinjeno sve da se sačuvaju njihovo zdravlje i životi", kazao je Ramić.

Ovaj projekt je proglašen i javnim intersesom a njegov cilj je unapređenje kvaliteta tramvajskog prevoza, povećanje sigurnosti putnika i kontrolisana naplata, koja je trebala povećati stepen naplate i pomoći javnom prijevozu da unaprijedi ukupan kvalitet usluge.

Nova stajališta će, između ostalog, imati videonadzor, obavještač dolaska sljedećeg vozila, te biti prilagođena osobama sa poteškoćama u kretanju i oštećenim vidom.

Kako je ranije najavljivano nakon stajališta na Otoci, trebali bi uslijediti radovi na stajalištu u Nedžarićima, a u planu je da do kraja 2020. godine budu obnovljena tj. izgrađena 22 nova tramvajska stajališta.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije