Republika Slovenija podržava razvojne projekte Toplana Sarajevo

01.06.2020. 16:32 / Izvor: Fena
Republika Slovenija podržava razvojne projekte Toplana Sarajevo

Istaknuta je potencijalna saradnja sa slovenskom kompanijom Petrol.

Ambasadorica Republike Slovenije u BiH Zorica Bukinac, sa direktorom kompanije "Petrol BH oil company" d.o.o. Gregorom Žnidaršičem, posjetila je danas Toplane-Sarajevo.

Gosti su sa direktorom Toplana Berinom Alagićem i saradnicima razgovarali o razvojnim projektima preduzeća, kao i potencijalnoj podršci Republike Slovenije u budućnosti, s ciljem realizacije projekata koji prvenstveno imaju za cilj povećanje energijske efikasnosti sistema, daljinskog grijanja, racionalne potrošnje toplotne energije, a koji će u konačnici doprinijeti smanjenju troškova poslovanja u KJKP Toplane-Sarajevo d.o.o. i smanjenju zagađenja zraka kroz modernizaciju sistema.

Direktor Toplana je upoznao ambasadoricu Republike Slovenije s aplikacijom za grant investicijske projekte u iznosu od 1,.4 miliona KM, koju će Toplane Sarajevo uputiti "Centru za mednarodno sodelovanje in razvoj" - CMSR, Republike Slovenije.

"Istaknuta je potencijalna saradnja sa slovenskom kompanijom Petrol, što bi bio nastavak aktivnosti s međunardnim partnerskim organizacijama kojima su Toplane već uputile aplikaciju za grant sredstva u iznosu od 1,8 miliona KM.", saopćeno je iz KJKP Toplane.

Ambasadorica Republike Slovenije je pružila podršku Toplanama, u namjeri provedbe investicijskih projekta i saradnje sa Petrolom, te je u okviru svojih nadležnosti iskazala spremnost za buduću saradnju na tom polju.

"Nakon zvaničnog dijela, upriličena je posjeta kotlovskom postrojenju.", navodi se u saopćenju KJKP Toplane - Sarajevo d.o.o.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije