U planu rekonstrukcija 11 mostova između Srbije i BiH

20.08.2020. 12:25 / Izvor: SRNA
U planu rekonstrukcija 11 mostova između Srbije i BiH

Vrijednost autoputa Beograd - Sarajevo na teritoriji Srbije procjenjuje na 1,05 milijardi eura.

Ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović govorila je danas o brzom putu Sarajevo – Beograd, vrijednosti istoga, mostu preko Drine, gradilištima u Srbiji, te narednim planovima.

Navela je kako izgradnja autaputa Sarajevo – Beograd počela prošle godine na dionici Sremska Rača – Kuzmin, čija dužina iznosi oko 18 kilometara, dok je vrijednost radova oko 220 miliona eura, uključujući izgradnju novog mosta preko Save.

"Gradilišta u Srbiji nisu stala za sve vreme epidemije, kao ni tokom vanrednog stanja. To se odnosi i na ovaj projekat. Ove sedmice, na gradilištu ove dionice, gde je glavni izvođač turska kompanija 'Tašjapi', na lokaciji novog mosta preko Save, prisutno je oko 140 radnika i oko 100 jedinica mehanizacije. Za drugu dionicu, Požega - Užice - Kotroman (granica sa BiH), započeta je izrada projektno-tehničke dokumentacije. Dužina ove dionice biće oko 60 kilometara", pojasnila je Mihajlovićeva.

Ona je navela da se vrijednost autoputa Beograd - Sarajevo na teritoriji Srbije procjenjuje na 1,05 milijardi eura, a računajući i dionice u BiH, ukupna vrijednost iznosi dvije milijarde eura, što ovaj projekat čini jednim od najvrednijih u regionu.

Kada je riječ o izgradnji dionice od Bijeljine do Rače, za šta će, prema najavi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbija izdvojiti 100 miliona, od potrebnih 140 miliona eura, Mihajlovićeva je istakla da je važno da se Srbija i Republika Srpska, odnosno Srbija i BiH, što bolje infrastrukturno povežu radi bržeg razvoja regiona.

"Tome će doprineti izgradnja autoputa Brčko - Bijeljina - Rača, u čijem finansiranju će učestvovati i Srbija, koja već gradi dionicu auto-puta Sremska Rača - Kuzmin, koji bi trebalo dalje da se poveže sa dionicama čija je gradnja planirana na teritoriji BiH, gdje je Bijeljina prva važnija tačka s kojom će ovaj autoput biti povezan. Očekujemo razgovore o konkretnim koracima u vezi s realizacijom izgradnje autoputa na dionici od Bijeljine do Rače", navela je Mihajlovićeva.

Ona očekuje i da ove godine konačno bude pušten u saobraćaj novi most preko Drine, između Ljubovije i Bratunca, naglasivši da je za to potrebno da bude završena izgradnja zajedničkog graničnog prelaza na teritoriji BiH.

Mihajlovićeva je dodala da je, osim toga, u planu rekonstrukcija 11 mostova između Srbije i BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije