Pregovori o uspostavljanju integrisanog graničnog prelaza BiH i Srbije

28.08.2020. 11:33 / Izvor: SRNA
Pregovori o uspostavljanju integrisanog graničnog prelaza BiH i Srbije

Vode se razgovori da se uspostavi integrisani granični prelaz na prilazu mostu u Srbiji.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović rekao je da su radovi na rekonstrukciji Mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, koji preko Drine povezuje Zvornik i Mali Zvornik, završeni i da će do kraja dana most biti očišćen i predat na upotrebu.

Stevanović je, obilazeći završne radove na mostu, rekao novinarima da je na graničnim policijama Srbije i BiH da usaglase stavove oko zvaničnog puštanja mosta u saobraćaj.

"Ako sve bude kako treba, želimo da se most otvori sutra za prelaz građana, ali to ne zavisi od Gradske uprave Zvornik ili opštine Mali Zvornik jer postoje procedure koje, nadam se, nisu toliko komplikovane da ne mogu biti završene za 24 časa", naveo je Stevanović.

On je zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije za izdvojenih 600.000 eura za rekonstrukciju ovog mosta i naglasio da je i Gradska uprava Zvornik iz budžeta izdvojila za radove na mostu i izmjenu gazećeg dijela podloge oko 750.000 KM.

Stevanović je rekao da je urađen i projekat dekorativne rasvjete mosta koji treba usaglasiti sa resornim ministarstvom Vlade Srbije kako bi radovi na rasvjeti mogli početi do kraja ove ili početkom naredne godine.

Stevanović je rekao da se vode razgovori sa nadležnim organima Srbije i BiH da se uspostavi integrisani granični prelaz na prilazu mostu u Srbiji.

"Naš je prijedog da se tu postavi integrisani granični prelaz, odnosno da Granična policija i carina BiH budu na dijelu Srbije, gdje će se nalaziti i njihova granična služba jer je prostor na ulazu u Republiku Srpsku prilično tijesan, a samim tim i nefunkcionalan", rekao je Stevanović.

Iznoseći podatak da na području grada Zvornika postoje četiri mosta koji preko Drine povezuju ovaj grad sa Srbijom, Stevanović je naglasio da je, prema podacima kojima raspolaže, prošle godine ovim mostovima prešlo više od 1,5 miliona građana, ne računajući transport robe i drugih dobara.

"Taj podatak govori u prilog činjenici koliko su mostovi bitni za život ljudi na jednoj ili na drugoj obali Drine", rekao je Stevanović.

Ističući da je prošlo vrijeme održavanja mostova do pola i od pola, Stevanović je rekao da će Most kralja Aleksandra Prvog Karađorevića održavati Srbija.

"Očekujem da će biti ratifikovan sporazum BiH i Srbije ko će koji most održavati", naveo je Stevanović.

Rekonstrukcija ovog mosta, kojom je, prema projektnoj dokumentaciji, bilo predviđeno pjeskarenje metalne konstrukcije, zamjena dotrajalih dijelova, sanacija nosivog kamenog stuba, te farbanje i postavljanje gazećeg sloja, počela je 27. avgusta prošle godine, sa rokom završetka od 12 mjeseci.

Vlada Srbije obezbijedila je 600.000 eura za rekonstrukciju ovog mosta, koji je dug 150, a širok 7,2 metra, dok je izvođač radova zvornička firma "Enikon gradnja".

Ovaj most je izgrađen krajem 1929. godine, a u saobraćaj ga je pustio kralj Aleksandar Prvi Karađorđević 12. januara 1930. godine.

Most je građen sredstvima kralja Aleksandra i Ministarstva građevine Kraljevine Jugoslavije.

Težina željezne konstrukcije mosta iznosi 950 tona. Po završetku gradnje, zaprežnim kolima je dovezeno 30 tona kamena da bi se ispitala izdržljivost. Nakon 15 dana, kamen je uklonjen jer je utvrđeno da je most stabilan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije