Pješački most Luke - Ozrakovići već treću godinu od koristi mještanima

03.09.2020. 07:45 / Izvor: Akta.ba
Pješački most Luke - Ozrakovići već treću godinu od koristi mještanima

Radovi na izgradnji mosta počeli su 19. augusta 2016. godine.

Most u Ozrakovićima koji spaja dvije obale, dva naselja, poznat kao "Most ljubavi", već treću godinu koristan je mještanima grada Visoko.

Predstavljao je dugi niz godina projekat o kojem se samo sanjalo i na koji su građani Ozrakovića i naselja Luke dugo čekali. Izgradnjom mosta omogućena je lakša i brža komunikacija gradskog i prigradskog područja.

Zbog protoka sve većeg broja mještana, s obzirom da se u blizini naselja Luke nalaze škole, JU "Dom zdravlja", a u neposrednoj blizini Ozrakovića je željeznička stanica, zatim Poslovna zona, izgradnja mosta predstavlja povezivanje u pravom smislu te riječi.

Radovi na izgradnji mosta počeli su 19. augusta 2016. godine, a sredstva za realizaciju ovakvo značajnog projekta obezbijeđena su iz Budžeta Grada Visoko. Vrijednost projekta je milion KM. Most je dug 77 metara, širina je promjenjljiva i kreće se od 4 i 30 do 7 metara i 40 centimetra, a poseban je i po rasvjeti i veličanstvenom izgledu.

Mjesto izgradnje, tip konstrukcije, materijali, tehničko i tehnološko rješenje, estetsko oblikovanje, detalji, proračuni stabilnosti i otpornosti urađeni su po najnaprednijim strukovnim i svjetskim standardima. Idejni i glavni projekat uradila je kompanija "Saraj inženjering" iz Sarajeva, a izvođač radova je bila kompanija "Hering" iz Širokog Brijega.

Naselja Luke i Ozrakovići dobili su, zahvaljujući mostu, nov, moderan i ljepši izgled. Također, povećan je kvalitet života stanovnika s obje strane rijeke Bosne.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije