Uskoro privredni samit i pozorište u općini Stari Grad

07.09.2020. 12:01 / Izvor: Akta.ba
Uskoro privredni samit i pozorište u općini Stari Grad

Tokom sastanka je istaknuto da je turizam oblast na koju se posebno treba fokusirati u ostvarivanju saradnje sa Kazahstanom.

Sredinom jula u općini Stari Grad održan je sastanak na kojem su razmotrene mogućnosti saradnje između ove lokalne zajednice i Republike Kazahstan. Tada je najavljeno da bi uspostavljanje čvršćih odnosa sa Kazahstanom otvorilo vrata i za razvoj privrede i turizma u Starom Gradu, a prvi korak trebao bi biti otvaranje diplomatskog ureda Republike Kazahstan na području ove općine.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i počasni konzul Republike Kazahstan u BiH Amel Dizdarević održali su radni sastanak u konzulatu Republike Kazahstan u BiH gdje je potvrđeno da su već poduzeti konkretni koraci, a početkom decembra ove godine najavljen je dolazak visoke delegacije Kazahstana.

"Kao što smo dogovorili na prethodnom sastanku, rezidencija Republike Kazahstan bit će u Starom Gradu, a stiglo je i Pismo namjere o bratimljenju naše općine sa jednom od općina grada Almaty i o tome će se odlučivati već na narednoj sjednici Općinskog vijeća. Kako bismo predstavili naše strateške projekte i privrednike iz Starog Grada povezali sa privrednicima iz Kazahstana dogovorili smo održavanje privrednog samita već u decembru, ako to epidemiološka situacija bude dozvoljavala", izjavio je Hadžibajrić.

Dizdarević je potvrdio jda su već definisani preliminarni termini dolaska delegacije Kazahstana koju bi trebali činiti ministar vanjskih poslova te zemlje, kao i ministar kulture, te privredna delegacija.

"Planirali smo četiri velika događaja tokom njihovog trodnevnog boravka: otvaranje rezidencije, svečano otkrivanje spomenika Abaju Kunanbajevu, utemeljitelju kazahske književnosti i kazahskog jezika, promociju djela El-Farabija, jednog od najvećih filozofa svijeta i na kraju privredni samit", rečeno je.

Kazahstan je jedan od svjetskih lidera u energetici i zemlja sa više od 300 milijardi dolara stranih ulaganja sa brzim ekonomskim razvojem i infrastrukturnom gradnjom države. To je zemlja sa viškom kapitala spremnim na ulaganje, te je cilj dovesti kazahstanske investitore u našu zemlju.

U cilju promocije poslovnih potencijala osnovana je i Asocijacija "Berkut" koja omogućava razmjenu poslovnih informacija, organizuje privredne susrete, vrši analize poslovnih mogućnosti, pruža pomoć u izradi projekata i razvojnih programa. Današnjem sastanku prisustvovao je i počasni član Asocijacije "Berkut" Adis Kandić, koji je istakao da će biti napravljeni radni timovi koji će delegirati privrednike za učešće na samitu, te definisati strateške projekte koji će biti predstavljeni potencijalnim investitorima.

U planu otvaranje prvog pozorišta u Starom Gradu

Prilikom prvog susreta s Dizdarevićem, Hadžibajrić je iznio prijedlog o saradnji Općine Stari Grad i Kazahstana na kulturnom planu, kroz izgradnju pozorišta u ovoj općini kojeg Stari Grad trenutno nema.

"Mi raspolažemo idealnim prostorom koji se nalazi u ulici Muvekita i mogao bi biti rekonstruisan u vidu pozorišta ili kulturnog centra. U Konzulatu Kazahstana spremni su da zajedno krenemo u realizaciju ove ideje, već je izvršen obilazak lokacije i sada bi se trebalo pristupiti izradi idejnog rješenja", kazao je načelnik Hadžibajrić.

Počasni konzul Dizdarević potvrdio je da Kazahstan ulaže mnogo novca u kulturu, izgradnju pozorišta, baletnih škola i muzeja koji su u ovoj zemlji grandiozni.

"Za sada imamo preliminarnu potvrdu dolaska ministra kulture i važno je da do njegovog dolaska završimo idejni projekat izgradnje pozorišta. Bio bi to Bosansko-kazahstanski teatar ili kulturni centar. To bi bio prvi teatar koji je Kazahstan sagradio u Evropi", potvrdio je konzul.

Tokom sastanka je istaknuto da je turizam oblast na koju se posebno treba fokusirati u ostvarivanju saradnje sa Kazahstanom.

"Kazahstancima je veoma interesantan turizam, oni sve više putuju, otvaraju se, školuju se vani, postaju sve bolji turisti, a ova općina im ima šta ponuditi", zaključeno je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije