Donacija VM za Srebrenicu u vidu projektne hale i sanacije fasada

08.09.2020. 15:21 / Izvor: Fena
Donacija VM za Srebrenicu u vidu projektne hale i sanacije fasada

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac danas su posjetili opštinu Srebrenica.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac danas su posjetili opštinu Srebrenica, gdje su sastali s načelnikom te opštine Mladenom Grujičićem s kim su razgovarali o aktivnostima i planovima za razvoj loklane zajednice.

Načelnik Grujičić je nakon sastanka kazao da je predsjedavajući Tegeltija obećao riješiti pitanje donacije Srebrenici od strane Vijeća ministara BiH u iznosu od milion i po konvertibilnih maraka.

"Donacija je obećana na zajedničkoj konferenciji 2015. godini kada je i Srbija donirala Srebrenici pet miliona eura. Srbija je ispoštovala svoju donaciju kao i Vlada RS-a, ostala je neispoštovana donacija Vijeća ministara. Od strane predsejdavajućeg Tegeltije iskazana je spremnost da se dostavi donacija Srebrenici. Mi smo odlučili da ta donacija bude usmjerena za projekte u infrastrukturi i proizvodnu halu koja će zapošljavati od 20–30 radnika, izgradnja dva lifta, te sanaciju stambenih fasada i jednog klizišta", kazao je Grujičić.

Tegeltija je rekao da Srebrenici trebaju nova radna mjesta i rješavanje određenih infrastrukturnih problema.

"Razgovarali smo kako Srebrenici pomoći da ostvari nova radna mjesta i kako da otvori neke nove pogone koji su funkcionisali u prethodnom periodu, a danas nisu u funkciji. Srebrenica je specifična Opština i uspjeh Srebrenice je jako važan za cjelokupni uspjeh u našem društvu. Uradit ćemo sve da se ispoštuje obaveza iz prethodnog perioda i u skladu sa tim, ja sam kao predsjedavajući Vijeća ministara pripremio za sjednicu u četvrtak tačku dnevnog reda na kojoj bi trebalo da riješimo pitanje ovih preostalih milion i po konvertibilnih maraka pomoći opštini Srebrenica. Mi smo spremni to da ispoštujemo, nadam se da ćemo imati podršku i ostalih ministara da riješimo to pitanje. Podržat ćemo projekte koji su važni za oblast kulture i sporta u Srebrenici. Vijeće ministara stoji na raspolaganju lokalnoj vlasti u Srebrenici kako bi život u loklanoj zajednici bio bolji za sve njene građane", istakao je Tegeltija.

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kazao je da Srebrenica i njeni građani treba da imaju podršku Vijeća ministara BiH.

"Želimo zajedno sa načelnikom Grujičićem da radimo kako bi stvorili bolje uslove za život svih građana", potcrtao je Košarac.

Nakon održanog sastanka sa načelnikom Grujičićem, predsjedavajući Tegeltija i ministar Košarac posjetili su preduzeće "Ekonomik group" Potočari gdje su se sastali sa privrednicima iz Srebrenice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije