"Pametni parking" uskoro na još tri lokacije u Banjaluci

09.09.2020. 08:50 / Izvor: Nezavisne novine
'Pametni parking' uskoro na još tri lokacije u Banjaluci

Planirano je da ima svjetleće putokaze na lanternama iznad saobraćajnica.

"Trenutno se radi na projektu "Pametni parking", njegova implementacija je pri kraju i uskoro očekujemo postavljanje uređaja na još tri lokacije na području grada Banjaluka", potvrdio je za "Nezavisne" Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

On će uskoro biti instaliran na lokacijama između "Tržnice" i hotela "Palas", na parkingu kod zgrade Vlade RS i kod Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

"Ovaj projekat će biti dodatno unaprijeđen u odnosu na postojeći pametni parking u javnoj garaži Borik. Planirano je da ima svjetleće putokaze na lanternama iznad saobraćajnica", kazao je Sandić.

Prema njegovim riječima, pri samom dolasku na parking, odnosno raskrsnicu kod ulaza u parking, korisnici će biti obaviješteni da li ima slobodnih parking mjesta ili ne.

"Ovo je u svakom slučaju savremeniji sistem u odnosu na ovaj trenutni u javnoj garaži u Boriku. Nadamo se da ćemo ovaj projekat u narednom periodu realizovati na još parkinga na području grada", istakao je Sandić.

Podsjećamo, početkom godine aplikacija "Pametni parking", čiji su autori studenti Elektrotehničkog fakulteta Rastko Zeljković i Dragan Ivanović, te Ekonomskog fakulteta Danilo Vuković, promovisana je i puštena u funkciju u javnoj garaži Borik.

Ova aplikacija omogućava da putem interneta korisnik u svakom trenutku dobije informacije da li u ovoj garaži ima slobodnih parking mjesta i koliko, te detaljnije informacije o parkingu, zonama i cijenama, a Gradska uprava je podržala ovaj projekat.

Gradonačelnik Igor Radojičić tada je izjavio da je cilj da se optimizuje korištenje parkinga u gradu tako da građani provode manje vremena u saobraćaju tražeći slobodna parking mjesta i da imaju informaciju na licu mjesta putem displeja i na veb i mobilnoj aplikaciji.

"Cilj i namjera su da to proširimo i pokrijemo šire područje grada, da građani prave manje gužve i troše manje vremena u saobraćaju. Grad ima još nekoliko projekata u najavi kada je riječ o modernizaciji u saobraćaju, i to kada je riječ o naplati parkiranja te brojanju frekvencije saobraćaja, posebno na raskrsnicama", naglasio je tada Radojičić.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije