Počelo spajanje dva stuba novog mosta preko Save kod Gradiške

14.09.2020. 08:28 / Izvor: Alternativna televizija
Počelo spajanje dva stuba novog mosta preko Save kod Gradiške

Radnici Đuro Đaković Montaže i Zagreb Montaže montiraju čeličnu konstrukciju budućeg mosta.

Izgled budućeg mosta preko Save kod Gradiške iz dana u dan poprima nove konture. Na samom gradilištu je kao u mravinjaku, 100-nak radnika je na terenu, ali svako zna svoj dio posla. Dva stuba jasno se vide na desnoj obali Save.

Od našeg psoljednjeg dolaska na gradilište novog mosta preko rijeke Save kod Gradiške, radovi su uveliko napredovali. U prilog tome ide i činjenica da je jedan od stubova uveliko iznad površine rijeke Save, ali i terena, prenosi ATV.

Radnici Đuro Đaković Montaže i Zagreb Montaže montiraju čeličnu konstrukciju budućeg mosta.   

Firme koje čine konzorcijum su nabavile kompletnu količinu od pet hiljada tona čelika potrebnog za konstrukciju mosta. Lijepo vrijeme i nizak vodostaj Save omogućili su brzo napredovanje građevinskih i betonskih radova, tako da su dva stuba na desnoj strani Save završeni i počela je montaža čelične konstrukcije. 

“Ovo je stub S3 na strani BiH, kao što vidite na samom vrhu stuba je počela montaža te čelične konstrukcije, varioci rade svoj posao, tako da očekujemo do kraja ove i početka iduće sedmice nastavak montaže konstrukcije i narednih godinu dana, najbitnija stvar je montaža te čelične konstrukcije. Mi sad bukvalno stojimo ispod budućeg mosta? Jeste, upravo tako, stojimo ispod mosta. Sa moje desne strane je prvi oblani stub sa naše lijeve strane je drugi stub, tako da kompletna konstrukcija će u budućnosti biti iznad nas ovdje”, izjavio je Davor Vučković. 

Na hrvatskoj strani u toku su  pripreme podložnog betona za stub u koritu rijeke Save, a za nekoliko sedmica krenuće montiranje armature, izlijevanje temelja i za dva mjeseca završetak stuba i sa hrvatske strane. U Upravi JP Autopuvi RS, kažu da je rok za završetak izgradnje početak 2022.godine. Kažu da imaju uvjeravanje izvođača da most biti završen i prije roka. Bilo je blagih kašnjenja zbog korone, kaže dušan Topić, direkot Autoputeva, ali ima dovoljno vremena da se dinamika ubrza i uskladi. 

“Korona nije direktno uticala, ugrožavala gradilište, ali je indirektno bio otežan prevoz robe. Ovdje imamo robu, pa i ljude koji svakodnevno prelaze granicu sa Hrvatskom, tako da je to sigurno bilo otežavajuće. Ali, da pričamo o ljepšim stvarima. Utisak je prelijep jer je izašlo sve iz zemlje, sad se vidi šta se radi”, rekao je Dušan Topić, direktor JP “Autoputevi RS”.

Hrvatske ceste produžile su do kraja septembra rok za izbora izvođača radova na dionici brze ceste Okučani-granica s BiH. Ukupna dužina brze ceste Okučani-granica s BiH je devet kilometara. Buduća brza cesta imaće četiri trake, a nastavlja se na izlaz s autoceste Zagreb-Lipovac kod Okučana. Investicija uključuje gradnju mosta preko kanala Strug, gradnju novog graničnog prelaza s BiH te petlje Nova Varoš.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije