Alumina: Investicija više od 400.000 eura za pontonski cjevovod

18.09.2020. 15:24 / Izvor: SRNA
Alumina: Investicija više od 400.000 eura za pontonski cjevovod

Produženjem ovog cjevovoda stvoreni su uslovi za eksploataciju brane crvenim muljem na više od dvije trećine jezera.

Kompanija "Alumina" iz Zvornika je u toku prošle i ove godine u realizaciju projekta postavljanja 1.050 metara plastičnih pontonskih cjevovoda na brani crvenog mulja investirala više od 400.000 eura.

Iz "Alumine" navode da su nedavno završili radove na produženju postojećeg plastičnog pontonskog cjevovoda na ovoj brani za dodatnih 300 metara, što je veoma značajan posao za rad fabrike u pogledu funkcionisanja procesa proizvodnje, jer omogućava kontrolisano odlaganje i distribuciju mulja, te pravilno punjenje deponije.

"Produženjem ovog cjevovoda stvoreni su uslovi za eksploataciju brane crvenim muljem na više od dvije trećine jezera, s obzirom da je prošle godine urađeno 750 metara cjevovoda za transport crvenog mulja u druge dijelove akumulacije u odnosu na krunu brane", saopšteno je danas iz Službe za odnose s javnošću ove kompanije.

Direktor Sektora proizvodnje glinice Rajko Aleksić rekao je da je ovo veoma značajan posao za rad fabrike, prije svega, u funkcionisanju procesa proizvodnje, jer omogućava kontrolisano odlaganje i distribuciju mulja, te pravilno punjenje deponije.

"Na ovaj način stvorili smo uslove u pogledu sigurnosti rada fabrike za određeni naredni period kad je u pitanju deponovanje čvrste faze", rekao je Aleksić i podsjetio da je ranije, prilikom taloženja mulja u prostor jezera, voda nepovoljno zauzimala radni prostor akumulacije.

Tragajući za rješenjem ravnomjernog transporta crvenog mulja u deponiju brane, stručni ljudi Sektora proizvodnje glinice – Rajko Aleksić, Mile Tomić i Vojin Mirić, te pogona Priprema rastvora Igor Pejić i Slobodan Lazarević, ranije su riješili problem tečne faze, procesom neutralizacije i prečišćavanjem vode, čime se, kako kažu, stvorio slobodan prostor za čvrstu fazu, a da se nije mijenjao nivo na samoj brani.

Zbog toga je pokrenuta ideja da se krene u projekat postavljanja plastičnih pontonskih cjevovoda na brani, čime bi se otpadni mulj transportovao i odlagao u dijelove brane koje nije popunjavala čvrsta faza.

Ovaj projekat je podržao menadžment kompanije, koji je ugovorio radove sa izvođačem, firmom "Graditelj" iz Novog Sada i glavnim projektantom Maksimom Jovanovićem, građevinskim inženjerom, koji je na brani crvenog mulja ove fabrike prisutan od 1972. godine.

"Sada smo u situaciji da imamo 1.050 metara plastičnog pontonskog cvjevoda, što stvara uslove za eksploataciju jezera na više od dvije trećine njegovog prostora", kaže Aleksić, dodajući da ovakvo rješenje omogućava punjenje brane u svakoj tački jezera do koje dosežu pontonski cjevovodi.

Navodeći da količine otpadnog mulja zavise od kapaciteta proizvodnje, u Sektoru proizvodnja glinice pojašnjavaju da, u prosjeku, ima 1,2 tone crvenog mulja po toni proizvedenog tehnološkog rezultata.

"Da se nastavilo punjenje akumulacije brane na način kako je to ranije rađeno, prije puštanja u eksploataciju pontonskog cjevovoda, vrlo brzo bi se došlo u problem u procesu rada fabrike", dodaju iz "Alumine".

U Sektoru proizvodnja glinice kažu da je ova etapa radova na produženju pontonskog cjevovoda urađena u rekordnom vremenu, za nepunih sedam dana, navodeći iskustva stečena prošle godine kada se krenulo sa ovim projektom.

Zamjenik direktora Sektora proizvodnja glinice Mile Tomić kaže da je zajedničkom idejom i djelovanjem tehničkih lica fabrike i firme "Graditelj", došlo do određenih prednosti kod realizacije ove faze projekta u odnosu na prošlogodišnji dio radova, prije svega u pogledu operativnosti i bolje manipulacije pontonskog cjevovoda, odnosno iskorišćenosti ukupne površine deponije crvenog mulja.

Formiran je i poseban tim od 10 tehničkih osoba koji će se baviti poslovima opsluživanja i održavanja pontonskog cjevovoda i plovila-čamaca na odlagalištu crvenog mulja. U narednom periodu postoji mogućnost produženja cjevovoda za još oko 250 metara, navode u Sektoru proizvodnja glinice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije