Srbija finansira Zoning plan potreban za izgradnju aerodroma u Trebinju

22.09.2020. 14:31 / Izvor: SRNA
Srbija finansira Zoning plan potreban za izgradnju aerodroma u Trebinju

Prvi korak u realizaciji projekta izgradnje aerodroma Trebinje predstavlja donošenje odgovarajućeg sprovedbenog dokumenta prostornog uređenja za lokaciju aerodroma udaljenu 14 kilometara od centra naselja.

"Donošenje Prijedloga odluke o izradi Zoning plana područja posebne namjene 'Aerodrom Trebinje' po hitnom postupku, potrebno je da bi na vrijeme bili stvoreni preduslovi za blagovremenu realizaciju ovako složenog projekta izgradnje aerodroma, odnosno kako bi se što prije izradio i usvojio planski dokument i spriječilo pomjeranja postavljenih rokova za realizaciju", rekla je resorna ministrica Srebrenka Golić u Narodnoj skupštini.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske je, obrazlažući ovu odluku pred poslanicima, rekla da se zoning plan donosi za planski period od deset godina i njime se obuhvata područje na teritoriji grada Trebinje površine oko 1.234 hektara, koje zahvata šire područje naselja Hum, Taleža i Cerovac.

"Ova odluka će činiti osnov za sprovođenje potrebnih procedura u vezi sa izgradnjom aerodroma, prije svega za eksproprijaciju, odnosno pribavljanje potrebnog zemljišta za izgradnju. Neusvajanjem odluke ne bi bio stvoren osnov za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, onemogućilo bi se izdavanje građevinske dozvole, što bi za posljedicu imalo nanošenje štete Srpskoj i nemogućnost realizacije strateškog projekta, te je u vezi s tim opravdana hitnost u postupku donošenja ove odluke", kaže Golićeva i dodaje da će Srbija finansirati Zoning plan.

Ona je napomenula da prvi korak u realizaciji projekta izgradnje aerodroma Trebinje predstavlja donošenje odgovarajućeg sprovedbenog dokumenta prostornog uređenja za lokaciju aerodroma udaljenu 14 kilometara od centra naselja.

Golićeva je podsjetila da se privredno društvo "Aerodrom Trebinje" obratilo Ministarstvu sa inicijativom za pokretanje postupka izrade zoning plana, te da je najvišim strateškim dokumentom prostornog uređenja Republike Srpske, odnosno izmjenama i dopunama Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine, predviđena izgradnja aerodroma na području grada Trebinje, čime je utvrđeno postojanje opšteg interesa za realizaciju ovog projekta.

"Aerodrom Trebinje je planom određen kao opšti, strateški interes Srpske i njegova izgradnja predstavlja jedan od postavljenih, operativnih ciljeva vazdušnog transporta", konstatovala je Golićeva

Ona je dodala da je izgradnja Aerodroma u Trebinju od interesa ne samo za građane Trebinja, već i za cijelu Srpsku.

Povezivanje ovog dijela Srpske, aviosaobraćajem sa aerodromima u Srbiji, kao i evropskim destinacijama, imaće pozitivan eFekat na cjelokupni privredni, kulturni, ekonomski i turistički razvoj, te povezanost ovog dijela RS sa svim značajnim centrima u okruženju, a čime se skraćuje vrijeme putovanja i omogućava eFikasnije i ekonomičnije poslovanje privrednih subjekata Trebinja i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije