U Guberu će se graditi specijalizovani zdravstveni centar

19.10.2020. 07:50 / Izvor: SRNA
U Guberu će se graditi specijalizovani zdravstveni centar

Srebrenica ima dugu tradiciju u zdravstvenom turizmu i očekuju da će kroz ovu inicijativu vratiti taj ugled Srebrenici.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i potpredsjednik Radovan Višković jučer su u Srebrenici najavili izgradnju specijalne zdravstvene ustanove za liječenje ljekovitom vodom iz Gubera, koja će biti u državnom vlasništvu, a u sastavu Instituta "Miroslav Zotović" iz Banjaluke.

Dodik je rekao da je loša privatizacija dovela do toga da srebrenička Banja "Guber" godinama ne radi i da je Vlada Republike Srpske donijela odluku da se ovaj prirodni kapacitet privede namjeni i počne koristiti u zdravstvene svrhe.

On je napomenuo da će ovo biti državno vlasništvo i da privatnici neće moći da mešetare sa ovim prirodnim dobrom, kao što je činjeno.

"Izražavam zadovoljstvo što su se konačno stvorili uslovi da se ide dalje. To je već odlučeno i treba da se isfinansira putem sredstava Vlade Republike Srpske i da se osposobi ova bolnica, odnosno javna ustanova", istakao je Dodik.

On očekuje da će sve biti završeno za maksimalno dvije godine, što zavisi i od sudskih sporova i eventualnih mogućih žalbi na ove procese.

Dodik je čestitao načelniku opštine Mladenu Grujičiću na ispoštovanoj dinamici, svjesni na kakve se sve probleme i opstrukcije nailazilo u pravosuđu vezano za ovaj problem.

Radovan Višković rekao je da je u procesu privatizacije napravljena jedna greška, za čiju ispravku je trebalo nekoliko godina.

"Angažovali smo Institut `Miroslav Zotović` iz Banjaluke. Vlada je donijela odluku da se u Srebrenici formira javna zdravstvena ustanova-specijalna bolnica `Banja Guber`", rekao je Višković.

Višković je istakao da je Guber "lijek", jer je ovo jedinstven kapacitet u Evropi i očekuje da će za godinu dana biti otvoreni prvi kapaciteti te ustanove na dobrobit ljudi koji ovdje žive.

On je pojasnio da će ovu ustanovu graditi sa Institutom "Miroslav Zotović", da će biti u državnom vlasništvu i predviđa da će ova banja doprinijeti razvoju Srebrenice, ali i širem području.

Direktor Instituta "Miroslav Zotović" Goran Talić rekao je da voda iz Gubera ima ljekovita svojstva bolja od medikamenata koji se koriste za liječenje anemije i nekih drugih oboljenja.

On je istakao da Srebrenica ima dugu tradiciju u zdravstvenom turizmu i očekuje da će kroz ovu inicijativu vratiti taj ugled Srebrenici.

Načelnik opštine Mladen Grujičić izrazio je zadovoljstvo što je inicijativa opštinskog rukovodstva naišla na podršku i što se pristupilo izradi elaborata koji garantuje opravdanost investiranja i izgradnje specijalne ustanove "Banja Guber".

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije