Vrtić "Bulbul" na Bistriku na proljeće počinje sa radom

20.10.2020. 15:25 / Izvor: Akta.ba
Vrtić 'Bulbul' na Bistriku na proljeće počinje sa radom

Rekonstrukcijom objekta i puštanjem u rad ove odgojno-obrazovne ustanove, oko 100 mališana imat će priliku da pohađa vrtić.

Poslije više od 25 godina, stanovnicima lijeve obale Miljacke na Bistriku, bit će vraćen Vrtić „Bulbul“, koji je potpuno devastiran tokom agresije na grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Rekonstrukcijom objekta i puštanjem u rad ove odgojno-obrazovne ustanove, oko 100 mališana imat će priliku da pohađa vrtić, što je od izuzetnog značaja za građane, imajući u vidu nedostatak kapaciteta sa kojim se odavno suočava Javna ustanova "Djeca Sarajeva". 

Objekat će primati oko 100 djece

Rekonstrukcija objekta počela je sredinom augusta ove godine, a projekat zajedno realizuju Općina Stari Grad Sarajevo i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS. Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić sa saradnicima, te predstavnikom izvođača radova i nadzornog organa obišao je danas radove gdje su mu predstavljeni rezultati urađenog i dinamika planiranih radova. Istaknuto je da je objekat bio u izuzetno lošem stanju, te da se prvo morala uraditi njegova stabilizacija i sanacija konstrukcije.

"Ovaj objekat će mnogo značiti građanima koji nisu mogli dobiti mjesto za svoju djecu u javnim vrtićima zbog nedostatka kapaciteta, a tu u prvom redu mislim na stanovnike Bistrika, Hrida, Jarčedola, Širokače, Toka-Džeke i Mjedenice...Krenuli smo iz temelja sa njegovom obnovom i nadam se na proljeće sljedeće godine da će vrtić biti stavljen u funkciju", kazao je načelnik Hadžibajrić. "Na licu mjesta smo se uvjerili da se radi punim kapacitetom i siguran sam da će lijeva obala Miljacke ponovo imati reprezentativan objekat kakav zaslužuje i koji će moći primiti oko 100 djece čime značajno rješavamo ovu problematiku", dodao je načelnik Hadžibajrić.

Izgradit će se i dječije igralište

Radove rekonstrukcije objekta provodi firma Kolinvest d.o.o, dok je za nadzor nad radovima zadužena firma K-projekt. Vesna Halebić, u ime nadzornog organa, istakla je da je najvažniji dio posla već završen, a to je učvršćivanje objekta čeličnim konstrukcijama. "Kada je objekat konstruktivno učvršćen da ne bi slučajno došlo do pomjeranja, počeli su radovi na potpornim zidovima oko objekta koje treba ojačati. Bitno je da uradimo što više potpornih zidova dok su povoljni vremenski uslovi da bi se omogućila izgradnja dječijeg igrališta u dvorištu", istakla je Halebić.

Na objektu svakodnevno radi 30 uposlenika, a kako je potvrdio Edin Hadžić, šef gradilišta, pored već spomenutih radova sanira se i ravni krov.

"Trenutno radimo na ravnom krovu, da riješimo taj dio prije zime. Što se tiče stolarije ona je 90% postavljena. Radimo i na malterisanju objekta i skidamo glazuru, a postavit će se i novi slojevi poda", izjavio je Halebić.

Projektom rekonstrukcije Vrtića "Bulbul" obuhvaćeni su svi arhitektonski i građevinski radovi, ugradnja novih vodovodnih i elektro instalacija, sanacija enterijera i vanjsko uređenje, kao i utopljavanje fasade i izgradnja dječijeg igrališta, dok je danas na licu mjesta dogovorena i rekonstrukcija potpornog zida na ulazu iz ulice Hulusina kako bi objekat bio potpuno funkcionalan i ispunjavao sve uslove za siguran boravak djece.

Projekat se realizuje putem općinske Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, a njegova vrijednost je 964.000 KM. 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije