Stanari zaustavili gradnju između RS-a i Federacije u Sarajevu

22.10.2020. 10:06 / Izvor: Radio Slobodna Evropa
Stanari zaustavili gradnju između RS-a i Federacije u Sarajevu

9. oktobra, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske je uvažilo žalbu stanara zgrade u Gandijevoj ulici.

“Mi smo kao stanari dobili tu pravu pobjedu. E, sada kako će djelovati politika, građevinska inspekcija, to ćemo da vidimo." Ovako Bakir, stanar u Gandijevoj ulici, u sarajevskom naselju Dobrinja IV, komentariše odluku o poništenju građevinske dozvole za izgradnju poslovno-stambene zgrade na administrativnoj liniji dva bosanskohercegovačka entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske. Zgrada se gradi na nekadašnjem parkingu, gdje je Bakir ostavljao automobil.

Njegov stan je udaljen dvadesetak metara od bivšeg parkinga i to na mjestu gdje je linija razgraničenja dva entiteta. Njena gradnja je počela krajem maja ove godine, nakon čega su stanari ulice uložili žalbu.

Pet mjeseci kasnije, 9. oktobra, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske je uvažilo žalbu stanara zgrade u Gandijevoj ulici u sarajevskom naselju Dobrinja IV I poništilo rješenje Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove opštine Istočna Ilidža o gradnji zgrade. Time je spis vraćen na ponovno odlučivanje, odnosno postupak.

Trideset godina je sve tako stajalo, kaže on za Radio Slobodna Evropa (RSE), i parking i atomsko sklonište i zgrada, od kako je 2001. godine irski sudac Diarmud Šeridan (Diarmuid Sheridan) pomjerio linije, koje su ulice, zgrade, pa čak i stanove, dijelile između entiteta.

Većina zgrada, koje su do tada bile napola zamišljene entitetske linije, pripale su Federaciji Bosne i Hercegovine (FBIH), jednom od bh. eniteta.

Sheridana je za taj posao zadužio tadašnji visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič (Wolfgang Petritsch), čime je riješeno gdje administrativno pripadaju brojne zgrade u Sarajevu nakon potpisivanja Dejtona (Deyton).

Sve je to tako, ponavlja Bakir, stajalo dok se nije pojavio investitor.

"To je međuentiteska linija, međuopštinska linija. Međutim to je nešto što je već izgrađeno, što ima svoju funkciju", kaže stanar Gandijeve ulice.

"Neko je našao za shodno, neko od tih investitora, tih ljudi iz Opštine Istočna Ilidža da taj dio koji je i u parceli, u katastru Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo. Imaju papiri, gdje fino kažu da taj dio pripada Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo, ni RS- u, ni Federaciji BiH", objašnjava on za RSE.

Šta kaže investitor?

Zgradu na nekadašnjem parkingu gradi firma Npl project. Vlasnik, Siniša Lubura, u razgovoru za RSE kaže da je zemljište već godinu dana njegovo privatno vlasništvo.

"Ja imam papire da je to zemljište moje. Ja imam dokumente i papire Geodetske uprave RS da je to zemljište moje. I to je jedina relevantna činjenica. Sve ostalo su rekla-kazala priče koje nisu tačne. A niko lud ne bi nešto radio na nečemu što nije njegovo", tvrdi Lubura.

Opširnije na portalu RSE.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije